Salotų fotosintezės efektyvumas ir atsakas į šviesos srauto kitimą
Author | Affiliation | |||
---|---|---|---|---|
LT | Aleksandro Stulginskio universitetas | LT | ||
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas | LT | LT |
Date |
---|
2018 |
Lapinės salotos – viena dažniausiai auginamų ir maistui naudojamų daržovių. Salotų auginimas uždarų patalpų sistemose po LED skleidžiama šviesa ir jų fotosintezės atsakas svarbus siekiant išsiaiškinti augimo potencialą ir būklę. Darbo tikslas – ištirti skirtingo apšvietimo intensyvumo ir padidintos raudonos (660 nm) bangos ilgio šviesos komponentės įtaką žalialapės ‘Green Cos’ ir raudonlapės ‘Red Cos’ sėjamosios salotos (Lactuca sativa L.) fotosintezės parametrams. Augalai auginti po vienodos spektro sudėties šviesos šaltiniais, kur FASS skirtinguose variantuose kito nuo 200 iki 300 μmol m-2s-1. Likus 3 dienoms iki derliaus nuėmimo, šviesos intensyvumas buvo padidintas nuo 200 iki 300 μmol m-2s-1, didinant raudonos šviesos (640 ir 660 nm) bangos ilgio intensyvumą iki 132 μmol m-2s-1 ir 660 nm intensyvumą nuo 88 iki 188 μmol m-2s-1, esant 16 valandų fotoperiodui. Tik paskutiniame bandymo variante, likus 3 dienoms iki derliaus nuėmimo, buvo taikytas nepertraukiamas 24 valandų fotoperiodas. Tyrimo metu nustatyta, kad ‘Green Cos’ ir ‘Red Cos’ salotos efektyviausiai fotosintezę vykdė, kai FASS 300 μmol m-2s-1 ir visos spektro komponentės padidintos likus 3 dienoms iki derliaus nuėmimo. LED šviesos srauto padidinimas prieš derliaus nuėmimą daugiau įtakos turėjo raudonlapių salotų fotosintetiniam aktyvumui nei žalialapių. Raudonos (660 nm) bangos ilgio šviesos komponentės padidinimas sukėlė fotoinhibiciją, dėl kurios gerokai sumažėjo momentinis fotosintezės intensyvumas.
Leaf lettuces are one of the most growing and using vegetables for food. Lettuces growing in closed environment systems under LED lightning and photosynthesis response is important to understand growing potential and status. The aim of this study – to explore different LED lightning intensity and increased red light (660 nm) intensity impact on green and red leaf lettuces (Lactuca sativa L.) ‘Green Cos’ and ‘Red Cos’ photosynthesis parameters. As light source five different lightning spectral combinations with various red light (660 nm) spectrum intensity three days before harvesting were chosen. All plants were grown under 200 μmol m-2s-1PPFD. 3 days before harvesting, in one of treatment all light components were increased until 300 μmol m-2s-1. In two of them only one red light 660 nm intensity was elevated from 132 μmol m-2s-1 until 188 μmol m-2s-1 for 16 or 24 hours photoperiod. In one of the treatment 300 m-2s-1 was maintained all growing time. Day and night temperature: 21 / 17 °C ± 2 °C, photoperiod – 16 hours. In this experiment was determined the most efficient light intensity for photosynthesis was carried out in both lettuces (Lactuca sativa L.) ‘Green Cos’ and ‘Red Cos’ at 300 μmol m-2s-1 with elevated all light components 3 days before harvesting. The increasing of LED lightning intensity before harvesting more influenced photosynthetic activity in red than green leaf lettuces. Increasing of red light (660 nm) intensity triggered photoinhibition and it caused significant reduction of photosynthesis intensity.