Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/91714
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Cesiulis, Henrikas;Žilinskas, Albinas;Padgurskas, Juozas;Kreivaitis, Raimondas;Rukuiža, Raimundas
Title: Chemical, electrochemical and tribological study of various olive oils and their behaviour on steel
Other Title: Įvairių alyvuogių aliejų cheminiai, elektrocheminiai bei tribologiniai tyrimai ir jų elgsena ant plieno
Is part of: Chemija. Vilnius : Lietuvos mokslų akademija, Vol 29, No 1 (2018)
Extent: p. 17-28
Date: 2018
Keywords: olive oil;electrochemical impedance spectroscopy;friction coefficient;work of adhesion;wear;NMR spectroscopy;contact angle
Abstract: Tirta įvairiuose Maroko regionuose pagamintų skirtingo rūgštingumo alyvuogių aliejų pavyzdžių cheminės sudėtys ir fizinės savybės, jų įtaka tribologinėms ir antikorozinėms charakteristikoms. Cheminė sudėtis nustatyta naudojant IR, 1H ir 13C BMR spektroskopijos metodus. Tirtų aliejų cheminė sudėtis skiriasi nedaug (laisvųjų riebiųjų rūgščių kiekis ir jų sudėtis trigliceriduose). Vienareikšmiškai nustatyta, kad riebiosios rūgštys aliejuose yra palmitino ir / arba stearino rūgštys, nesočiosios – oleino ir linolo rūgštys. Įvertintas aliejų stabilumas oksidacijai. Ribinio kampo matavimo ir elektrocheminio impedanso spektroskopijos metodais nustatyta, kad aliejaus plėvelės ant plieno yra poringos, todėl korozijos inhibavimo efektyvumas siekia 27–75 %. Įvertinti trinties koeficientai, aptariamas suteptų paviršių dilumas
The influence of different chemical composition and physical properties of olive oils, produced from various districts in Morocco with various acidic numbers (from 1.76 to 18.01), on their tribological performance and corrosion protection has been investigated. The chemical composition was determined by means of IR, 1H and 13C NMR spectroscopy. The investigated olive oils show small quantitative and qualitative differences between each other (the amount of free fatty acids and the composition of fatty acids in triglycerides). The spectroscopic data let us unambiguously determine in general that the main fatty acids in oils are saturated palmitic and/or stearic acids, unsaturated oleic and linoleic acids except linolenic acid. The oxidation stability of oils was estimated. The contact angle measurements and electrochemical impedance spectroscopy data show that all films of olive oils on the surfaces of steels are porous; therefore, the values of corrosion inhibition efficiency are relatively low and ranged from 57 to 75%. The variations of friction coefficients and their mean values, the wear of steel covered by olive oils were estimated. The oils with the highest oxidation stability also show better lubricating properties
Internet: https://www.lmaleidykla.lt/ojs/index.php/chemija/article/view/3640/2438
Affiliation(s): Vilniaus Gedimino technikos universitetas
Vilniaus universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.66 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

1
checked on Jan 17, 2021

Page view(s)

50
checked on Feb 3, 2020

Download(s)

8
checked on Feb 3, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.