Fungi in malting barley grain and malt production
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2017 |
2012–2014 m. atlikti salyklinių miežių grūdų taršos mikroskopiniais grybais tyrimai derliaus nuėmimo ir skirtingais perdirbimo etapais. Subrendę miežių grūdai tyrimams buvo paimti iš lauko prieš derliaus nuėmimą, iš grūdų saugyklos, taip pat iš dviejų Lietuvos salyklo gamintojų paruoštų šviežio salyklo grūdų. Mikroskopiniai grybai buvo išskirti bei identifikuoti miežių grūduose prieš salyklo gamybą ir salyklo gamybos etapuose (po mirkymo ir daiginimo), nustatytas grybų pradų skaičius miežių grūdų mėginiuose visuose minėtuose etapuose. Daugiausia dėmesio miežių salyklo gamintojai ir naudotojai turėtų skirti salyklinių grūdų taršai tokiais plačiai paplitusiais mikroskopiniais grybais kaip Aspergillus, Penicillium ir Fusarium, kurie išskiria mikotoksinus. Kai kurių iš šių genčių grybų gaminami antriniai toksiški metabolitai sukelia potencialią toksikozės riziką žmonėms, vartojantiems mikotoksinais užterštus produktus. Šio darbo tikslas buvo ištirti mikroskopinių grybų sudėties pokyčius ir jų bendrą skaičių salyklinių miežių grūduose – salyklo gamybos žaliavoje.
Contamination of malting barley grain with microscopic fungi during different periods was investigated from 2012 to 2014. Grain samples of malting barley were taken directly from the field before harvesting and from a storage silo; malted grain was taken from two malt producers in Lithuania. The fungi were isolated and identified in barley grain before the malting and after steeping and germination during the malting process. The total count of fungi was done in these barley samples dur - ing the mentioned phases. Most attention was given to widely distributed fungi known as producers of toxins: Aspergillus, Penicillium , and Fusarium. Abilities of some of these fungi to produce secondary toxic metabolites cause a possible hazard to people consuming the contaminated products. The aim of this work was to investigate changes in fungi com - position and in their total count in barley grain, the raw material for the production of malt.