Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/90917
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Viškelienė, Alina;Samuolienė, Giedrė;Karklelienė, Rasa;Viškelis, Jonas;Sasnauskas, Audrius;Duchovskis, Pavelas
Title: Quality and developmental changes in white head cabbage (Brassica oleracea L.) and radish (Raphanus sativus L.) during winter storage
Other Title: Baltagūžio kopūsto (Brassica oleracea L.) ir valgomojo ridiko (Raphanus sativus L.) kokybės ir vystymosi kitimai pasodų saugojimo metu
Is part of: Žemdirbystė = Agriculture / Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, Aleksandro Stulginskio universitetas. Akademija, (Kėdainių r.), T. 104, Nr. 3 (2017)
Extent: p. 229–234
Date: 2017
Note: e-ISSN 2335-8947
Keywords: cukrūs;evokacija;fitohormonai;pasodų saugojimas;žydėjimo iniciacija;evocation;flowering initiation;phytohormones;sugars;winter storage
Abstract: Tyrimo tikslas – nustatyti Brassicaceae šeimos augalų: baltagūžio kopūsto (B. oleracea L., ‘Rocktor’ H) bei žieminio valgomojo ridiko (Raphanus sativus L., ‘Murzynka’) kokybinių rodiklių kitimus ir įvertinti fitohormonų bei tirpių angliavandenių veiklą vykstant vystymosi procesams pasodų saugojimo metu. Augalai auginti pagal skirtingas daržovių auginimo technologijas (tradicinę ir ekologinę). Ridikų ir kopūstų derlius nuimtas atitinkamai rugsėjo 19 ir spalio 14 dienomis. Pasodai saugoti 1–4° C temperatūroje, esant 90 % drėgniui. Kopūstų ir ridikų perėjimas iš juvenalinio periodo (II organogenezės tarpsnis) į generatyvinį vystymąsi (III organogenezės tarpsnis) prasidėjo atitinkamai lapkričio ir sausio mėnesiais; tai lėmė evokacijos procesų pradžią. Apikalinių meristemų mitotinis aktyvumas ir prefloralinių meristemų vystymasis pastebėtas tik pavasarį – nustatytas IV organogenezės etapas. Tai reiškia, kad II evokacijos etapo procesai gali prasidėti pasodų saugojimo metu, esant žemai temperatūrai ir tamsoje. Nustatyta didėjanti invertuoto cukraus, sacharozės, suminio cukraus ir tirpių sausųjų medžiagų kiekio tendencija saugojimo metu galėjo būti dėl lėtesnio angliavandenių hidrolizės greičio, o tai sąlygoja geresnę daržovių kokybę. Tačiau saugojimo metu abiejų daržovių sandėliniuose organuose (ridikų šakniavaisiuose ir kopūstų stiebuose) nustatytas reikšmingas heksozių (apie 1,5 ir 4,7 karto kopūstuose ir ridikuose) ir sacharozės (apie 2,0 ir 19,0 kartų kopūstuose ir ridikuose) mažėjimas, tikriausiai dėl cukrų skaidymo
The aim of this study was to investigate the changes of quality indices and to evaluate the action of phytohormones and soluble sugars in developmental processes of Brassicaceae plants: white head cabbage (Brassica oleracea L., ‘Rocktor H’) and winter type radish (Raphanus sativus L., ‘Murzynka’) during winter storage. Radish and white head cabbage were harvested on the 19th of September and 14th of October, respectively. The switching from juvenile period (II organogenesis stage) to reproductive (III organogenesis stage) development started in November for white head cabbage and in January for radish, winter type, and conditioned the beginning of evocation processes. The mitotic activity of apical meristems started, and the development of floral meristems was observed only in spring – IV organogenesis stage was identified. Thus, this means that processes of II evocation stage can occur during storage, at low temperature conditions and in the dark for both plants. The increasing pattern of reducing sugars, sucrose, total sugars and soluble solids could be due to slower rate of hydrolysis of carbohydrates, which has implication for better quality maintenance. On the other hand, significant decline of hexoses (about 1.5 and 4.7 times in white head cabbage and radish, respectively) and sucrose (about 2.0 and 19.0 times in white head cabbage and radish, respectively), probably due to sugar cleavage, in storage organs of both harvested vegetables was observed during storage. The increasing pattern of hexoses, especially glucose (2.2 times in both plants), sucrose (7.5 times in white head cabbage), gibberellin (1.3 and 2.2 times in white head cabbage and radish, respectively) and indole-3-acetic acid (0.8 times in white head cabbage) during evocation (III and IV organogenesis stages) was observed in apical meristems of both plants
Internet: http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/wp-content/uploads/2017/08/104_3_str29.pdf
Affiliation(s): Aleksandro Stulginskio universitetas
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml12.38 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

4
checked on Feb 27, 2021

Page view(s)

42
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.