Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/90745
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Miškotyra / Forestry (A004)
Author(s): Malinauskaitė, Regina;Šaluchaitė, Aurelija
Title: Stratifikacijos trukmės įtaka Allium ursinum L. šaldytų sėklų būklei
Other Title: Stratification-term impact on Allium ursinum L. seeds of frozen state
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, 2017, nr. 8 (13)
Extent: p. 43-47
Date: 2017
Keywords: Meškinis česnakas;Šaldymas;Stratifikacijos trukmė;Jonizuotas vanduo;Daigumas;Sėklų grybinės ligos;Wild garlic;Cooling;Stratification term;Ionized water;Germination;Seed fungal diseases
Abstract: 2016 m. ASU Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto laboratorijoje atlikto eksperimento tikslas – įvertinti meškinio česnako sėklų, įsigytų prekybos centre, būklę bei daigumą. Sėklos, šaldytos vieną mėnesį ir stratifikuotos vieną bei dvi savaites, nesudygo, jas daiginant skirtingose terpėse (kontrolė – smėlis, sudrėkintas distiliuotu vandeniu, ir eksperimentas – smėlis, sudrėkintas jonizuotu (pH 8,6) vandeniu). Trumpesnės stratifikacijos česnako sėklos buvo labiau pažeistos ligomis: eksperimento pabaigoje, po 27 dienų, kontrolėje jų ligotumas siekė 50,0%, o eksperimente – 45,0%. Po dviejų savaičių stratifikacijos ligotų sėklų sumažėjo iki 28,3 (kontrolė) ir 16,5% (pH 8,6). Visais atvejais vyravo grybų sukeltos ligos, ypač Penicillium spp. Jonizuotas vanduo slopino Fusarium spp. pasireiškimą ant meškinio česnako sėklų
The goal of experiment was estimate the state and germination potential of wild garlic seeds in 2016. The seeds were purchase in the supermarket. The investigations were carry out in laboratory of Aleksandras Stulginskis University of Institute of Biology and Plant Biotechnology. After a month of freezing, and one and two weeks of stratification, the seeds did not germinate. They were germinated in different media (control – sand, moistened with distilled water, and experiment – sand, soaked with ionized water pH 8.6). Shorter stratification garlic seeds were more damage with fungus diseases by the end of the experiment, after 27 days, control lesions was 50.0% and the experiment – 45.0%. The seeds after two weeks of stratification were damage decreased to 28.3 (control) and 16.5% (pH 8.6). In all cases, the fungus induced damage, especially Penicillium spp. Ionized water suppressed Fusarium spp. on the seeds of wild garlic
Internet: http://www.zak.lt/mokslo_darbai/2017_43_47.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.6 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

27
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.