Stratifikacijos trukmės įtaka Allium ursinum L. šaldytų sėklų būklei
Date |
---|
2017 |
2016 m. ASU Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto laboratorijoje atlikto eksperimento tikslas – įvertinti meškinio česnako sėklų, įsigytų prekybos centre, būklę bei daigumą. Sėklos, šaldytos vieną mėnesį ir stratifikuotos vieną bei dvi savaites, nesudygo, jas daiginant skirtingose terpėse (kontrolė – smėlis, sudrėkintas distiliuotu vandeniu, ir eksperimentas – smėlis, sudrėkintas jonizuotu (pH 8,6) vandeniu). Trumpesnės stratifikacijos česnako sėklos buvo labiau pažeistos ligomis: eksperimento pabaigoje, po 27 dienų, kontrolėje jų ligotumas siekė 50,0%, o eksperimente – 45,0%. Po dviejų savaičių stratifikacijos ligotų sėklų sumažėjo iki 28,3 (kontrolė) ir 16,5% (pH 8,6). Visais atvejais vyravo grybų sukeltos ligos, ypač Penicillium spp. Jonizuotas vanduo slopino Fusarium spp. pasireiškimą ant meškinio česnako sėklų.
The goal of experiment was estimate the state and germination potential of wild garlic seeds in 2016. The seeds were purchase in the supermarket. The investigations were carry out in laboratory of Aleksandras Stulginskis University of Institute of Biology and Plant Biotechnology. After a month of freezing, and one and two weeks of stratification, the seeds did not germinate. They were germinated in different media (control – sand, moistened with distilled water, and experiment – sand, soaked with ionized water pH 8.6). Shorter stratification garlic seeds were more damage with fungus diseases by the end of the experiment, after 27 days, control lesions was 50.0% and the experiment – 45.0%. The seeds after two weeks of stratification were damage decreased to 28.3 (control) and 16.5% (pH 8.6). In all cases, the fungus induced damage, especially Penicillium spp. Ionized water suppressed Fusarium spp. on the seeds of wild garlic.