Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/90694
Type of publication: research article
Field of Science: Miškotyra / Forestry (A004)
Author(s): Šilingienė, Gerda;Vasinauskienė, Regina
Title: Drėgno vandens garo poveikis paprastosisos pušies fitapatologiniam užkrėstumui
Other Title: The influence of water steam to microscopic fungi of Scots pine (Pinus Silvestris) seeds environment
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2017 : 23-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2017 : proceedings of the 23rd international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2017
Extent: p. 111-113
Date: 2017
Keywords: Drėgno vandens garo poveikis;Fitopotologinis užkrėstumas;Pinus Silvestris;Sėklos;Wet water steam;Microscopic fungi;Pinus Silvestris;Seeds
Abstract: 2016 m. Aleksandro Stulginskio universiteto, Miško biologijos ir miškininkystės institute buvo tirta 100° C drėgnojo vandens garo įtaka paprastosios pušies (Pinus Silvestris) sėklų fitapatologiniam užkrėstumui. Sėklos buvo veikiamos drėgnu vandens garu nuo 1 sek. iki 4 sek. Po poveikio buvo tiriamas fitopatologinis užkrėstumas sėklų aplinkoje. Ant garu nepaveiktų paprastosios pušies sėklų (kontrolė) dominavo Aspergillus (iki 62,51%), Mucor (iki 21,15%), Fusarium (iki 5,9%) ir kitų genčių grybai sudarė (10,44%). Nustatyta, kad drėgno vandens garo poveikis paprastosios pušies fitapatologiniam užkrėstumui efektyvumas priklauso nuo poveikio trukmės, t.y. ilginant poveikio garu trukmę patikimai mažėjo grybų skaičius. Po 4 sek. drėgno vandens poveikio Mucor ir Fusarium, bei kitų genčių grybai buvo visai sunaikinti, Aspergillus genties grybų sumžėjo iki 0,25%
The influence of 100° C wet water steam on Scots pine (Pinus Silvestris) seeds mycological contamination was analized in Aleksandras Stulginskis university in 2016. The seeds were exposed to a wet water steam from 1 second to 4 seconds. Microscopic fungi where teste din the seed‘s environment after exposure. Aspergillus spp. (62.51%), Mucor spp. (21.15%), Fusarium (5.9%) and others fungi species (10.44%) were dominated on Scots pine (Pinus Silvestris) seeds witch were not affected by the steam (control). It was found that the wet steam environmental efficiency depends on the duration of exposure, which means that lengthening of the wet steam exposure time sūrely decreased mycological contamination. After 4 seconds effect of wet water vapor Mucor spp. and Fusarium spp. Were destroyed, and Aspergillus spp. Decreased to 0.25%
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/90694
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.7 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

42
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.