Šaldymo trukmės ir jonizuoto vandens įtaka meškinio česnako sėklų būklei
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2017 |
Straipsnyje nagrinėjami 2016 m. ASU Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto laboratorijoje atlikto eksperimento, siekiant įvertinti 2–jų ir 3–jų savaičių šaldymo (–10 °C) trukmės poveikio Allium ursinum sėklų daigumui, rezultatai. Sėklos buvo padiegtos Petri lėkštelėse smėlyje, ir daiginimui naudotas distiliuotas bei šarminis (pH 8,6) jonizuotas vanduo. Buvo nustatyta, kad per eksperimento laikotarpį šaldytos sėklos nesudygo. Įvertinus galimas priežastis, buvo nustatyta sėklų pažeidimai bakterinėmis ir grybinėmis ligomis: distiliuotu vandeniu drėkintame smėlyje po 14 padiegimo dienų siekė 31,67 % (šaldant 2 savaites) ir 80,00 % (šaldant 3 savaites), o jonizuotu vandeniu sudrėkintame – atitinkamai 27,50 % ir 50,00 %. Visais atvejais vyravo mikromicetų sukeltos pažaidos.
The article deal with experiment under freezing time (as 2–and 3–week (-10 °C)) influence on Allium ursinum seed viability. In 2016 the experiment was conducted in Aleksandras Stulginskis University Biology and Plant Biotechnology Institute. The seeds were sprouted on the sand in Petri dishes. It was used distilled and alkaline (pH 8.6) ionized water for germination. It was found that during the period of the experiment frozen seeds did not germinate. The evaluation of the possible causes of damage: it was found the reason as bacterial and fungus diseases on seeds. Distilled water irrigated sand after 14 days of germination damage was 31.67 % (by freezing for 2 weeks) and 80.00 % (by freezing for 3 weeks), and ionized water moistened – respectively 27.50 % and 50.00 % . In all cases the damage of seeds was caused by fungi.