Smulkiavaisių dumplūnių Physalis l. cheminės sudėties įvertinimas
Date |
---|
2016 |
2007–2008 m. ASU pomologiniame sode augintos dviejų rūšių dumplūnės Physalis L.: Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti ASU Žemės ūkio ir maisto mokslų institute standartiniais metodais. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir žaliųjų pelenų kiekiai. Atlikus tyrimus nustatyta, kad geresnė cheminė sudėtis, tuo pačiu ir maistinė vertė buvo Physalis peruviana L. dumplūnių vaisių, nes juose susikaupė daugiau sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, žaliųjų pelenų ir askorbo rūgšties. Physalis pubescens L. dumplūnių vaisiuose nustatyti didesni žaliosios ląstelienos kiekiai.
In the orchard of Aleksandras Stulginskis University during 2007–2008 have been grown two species of genus Physalis L.: Physalis peruviana L. and Physalis pubescens L. Analyses of chemical composition have been performed at the Institute of Agricultural and Food Science by standard methods. It was evaluated chemical composition of two investigated Physalis L. species – amount of dry matter, soluble solids, ascorbic acid, crude fibre and crude ash. Chemical composition and nutritional value of Physalis peruviana L. fruits were better since accumulated 0.2 percent more of dry matter, 0.37 percent of soluble solids, 0.02 percent of crude ash and 7.92 percent of ascorbic acid. In fruits of Physalis pubescens L. was determined bigger amount of crude fibber – 2.98 %.