Trumpos maisto tiekimo grandinės – būdas darniam žemės ūkio vystymuisi siekti
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2013 |
Pastarąjį dešimtmetį daug dėmesio skiriama didesnės pridėtinės vertės žemės ūkio ir maisto produktų gamybai, paskirstymui ir tiekimui, vietinių šių produktų rinkų vystymui, kaip vienam iš darnaus žemės ūkio vystymosi būdų. Akcentuojama, kad vietinių rinkų vystymąsis ir trumpos maisto tiekimo grandinės yra terpe, kurioje smulkūs gamintojai gali išlikti gyvybingais, atrasti naujas rinkos nišas ar įgyti konkurencinį pranašumą prieš masinės maisto produktų gamybos pramonę bei darniais gamybos metodais mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Tačiau trumpų maisto tiekimo grandinių vystymasis taip pat gali būti sąlygojamas konkrečiai šaliai būdingų vystymosi problemų.
Over the past decade there is focus on high value added agriculture and food production, distribution and supply of local markets development as one of the sustainable agricultural development way. It is emphasized that local market development and short food supply chain is the area where small producers can survive and discover new niche markets or to gain a competitive advantage over food industry production industry and sustainable production methods to reduce the negative impact on the environment. However, development of short food supply chain can also be caused by country-specific development problems.