Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/89477
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Malinauskaitė, Regina
Title: Jonizuoto vandens įtaka biomasės kaupimosi ir gumbelių formavimosi intensyvumui paprastojo lęšio augaluose
Other Title: Influence of alkaline ionized water on Lens culinaris biomass accumulation and development of root nodules
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2016 : 22-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2016 : proceedings of the 22nd international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2016
Extent: p. 157-159
Date: 2016
Keywords: Paprastasis lęšis;Sausos masės santykis;Gumbeliai;Common lens;Change in dry matter content;Root nodules
Abstract: Tyrimai atlikti Aleksandro Stulginskio universiteto Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto laboratorijoje, siekiant nustatyti ir įvertinti šarminio (pH 8,4) vandens poveikį Lens culinaris antžeminės žalios masės prieaugiui, sausos antžeminės ir šaknų masės santykiui ir jų sąveikai su gumbelių susiformavimo intensyvumu iki šoninių šakelių formavimosi pradžios, arba III ontogenezės etapo vidurio. Tyrimais nustatyta, kad ant jonizuotu vandeniu laistomų augalai šaknų, po sėjos praėjus 10–14 dienų, pradėjo formuotis gumbeliai, o kontrolės variante (vanduo iš čiaupo, pH 7,3) – 19-ai dienų. Šoninių šakelių formavimosi pradžioje (27-a sėjos diena) ant augalų, laistytų jonizuotu vandeniu, šaknų buvo 1,44 karto esmingai daugiau gumbelių nei kontrolės variante. Žalios biomasės prieaugis kontrolės ir bandymo varianto augaluose buvo didesnis tais augimo tarpsniais, kai ant šaknų pradėjo formuotis gumbeliai arba jų skaičius žymiai padidėjo. Šaknų ir antžeminės dalies sausos masės santykis (ŠAS), arba asimiliatų pasiskirstymas tarp vegetatyvinių dalių ir gumbelių, buvo tolygesnis augaluose, laistytuose šarminiu jonizuotu vandeniu. ŠAS bandyme kito nuo 1,05 iki 1,51, o kontrolės varianto augaluose – nuo 1,04 iki 2,35
Research was carried out in the University of Aleksandras Stulginskis, Institute of Biology and Plant Biotechnology. The aim of this experiment was to investigate the impact of 8.4 pH alkaline ionized water on Lens culinaris above-ground biomass accumulation, ratio of root and above-ground dry matter content, intensity of root nodules development up to half of III stage of ontogenesis. Results indicated that after application of ionized water rood nodule development was initiated after 10-14 days, whereas control (tap water, 7.3pH) plants after 19 days. During III stage of ontogenesis (beginning of lateral root development), number of root nodules was 1.44 times significantly higher in plants, treated with alkaline water, compare to control. Increase of biomass in both variants was observed during the development stages related to intensive formation of root nodules. Ratio of root and above-ground dry matter content which shows distribution of photosynthetic assimilates between vegetative parts of plant and root nodules, was more stable and ranged from 1.05 to 1.51 in plants treated with alkaline water. Ratio in control plants showed higher variation, ranging from 1.04 to 2.35
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/89477
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.03 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

26
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.