Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88607
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Žaldarienė, Sandra;Stonytė, Dovilė
Title: Topinambų auginimas – alternatyvių maistui skirtų augalų sortimento optimizavimo galimybės
Other Title: Jerusalem artichoke production − alternative plant food and optimization options range
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, 2012, nr. 3(8)
Extent: p. 111–114
Date: 2012
Keywords: Topinambai;Sortimento optimizavimas;Proteinai;Gumbų kokybė
Abstract: Pastaruoju metu topinambai, kaip augalai, vėl „atranda“ savo populiarumo nišą. Tai maisto šaltinis diabetikams ir alternatyvus produktas etanolio gamybai. Topinambai − gali būti geras šaltinis frukto–oligosacharidų, kaip maisto produktas. Jie turtingi tik topinambams būdinga chemine sudėtimi: gausu kalio, inulino, maistinių skaidulų, mikro ir makro elementų, amino rūgščių kiekiu. Topinambai neturi toksinio poveikio ir negali sukelti alerginės reakcijos. Trys topinambų (Helianthus tubesorus L.) veislės ‘Albik’,‘Rubik’, ‘Sauliai’ buvo augintos 2011 metais ekologiniame Petro Tiknevičiaus ūkyje, kuris yra Geidakonių kaime, Varėnos rajone. Atlikus skirtingų veislių topinambų gumbų kokybės tyrimus buvo nustatyta, kad vertingiausia veislė – ‘Rubik’. Ji sukaupė daugiausia sausųjų medžiagų, žalios ląstelienos, žalių pelenų. Daugiausiai žalių proteinų buvo nustatyta ‘Albik’ veislės gumbuose. Tolimesniam perdirbimui, kaip vertingiausi, rekomenduotini ‘Rubik’ gumbai
Objective of the study – to assess the different varieties of organically grown Jerusalem artichoke tuber quality. Three varieties of Jerusalem artichoke (Helianthus tubesorus L.) ‘Albik’, ‘Rubik’, ‘Sauliai’ were grown in 2011, Petro Tiknevičiaus organic farm, which is in Geidakonių village in Varėnos district. Tubers were harvested and soil samples were taken in 2011 6th of October. In the Plant raw material quality laboratory of ASU in Jerusalem artichoke tubers by standard methods were estimated: dry matter, crude protein, crude fiber (dietary fiber), crude ash in percentage. Agrochemical soil quality indicators were evaluated in LAMMC Agrochemical Research Centre laboratory. Statistically results were calculated evaluating the mean and standard deviation of the Microsoft Excel program. According our research results after the different varieties of Jerusalem artichoke tuber quality studies the most valuable cultivar – ‘Rubik’. Tubers contains highest amount of dry matter, crude fiber, crude ash. Mainly amount of protein, were found in ‘Albik’ tubers. For further processing as the most valuable, recommended ‘Rubik’ tubers
Internet: http://www.zak.lt/mokslo_darbai/2012_111_114.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.29 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

33
checked on May 1, 2021

Download(s)

11
checked on May 1, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.