Įprastinės ir ekologinės žemės ūkio gamybos gyvūninio maisto taršos stebėsena 2011–2014 m
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2015 |
Pasaulio žmonės nori kuo ilgiau išlikti sveiki bei gerai jaustis, tačiau vis didėjanti pramoninė gamybair vartojimas neigiamai veikia ne tik aplinką, bet ir žmoniją. Dėl vykdomos antropogeninės veiklos teršiamas oras, vanduo, dirvožemis, o teršalai patenka į maisto produktus. Siekiant to išvengti būtina imtis apsaugos priemonių (maisto kontrolės). Nustatyta, kad didžiausius neigiamus veiksnius aplinkai sukelia gyvūninės kilmės maisto produktų vartojimas, nes šiame sektoriuje norint pagaminti maisto produktus, yra sunaudojama daug papildomų išteklių. Kad pagaminti maisto produktai būtų saugūs naudoti, yra taikoma gyvūninio maisto taršos kontrolė, kurios metu nustatoma, ar maiste neviršijami tam tikrų medžiagų kiekiai. Vertinant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenis, nustatyta, kad daugiausia įmonių kontrolės patikrinimų nuo 2011 iki 2014 metų atlikta mėsos tvarkymo įmonėse. Mėsos įmonėse nustatomų pažeidimų kiekis nuo 2011 iki 2014 metų išliko sąlyginai panašus, atsižvelgiant į įmonių bei jų patikrinimųdidėjimą. Valstybinės gyvūninio maisto kontrolės, vykdomos VMVT, duomenimis, 2012 metais daugiausiai pažeidimų – 43 nustatyta įprastinių pieno produktų asortimente, o mažiausiai– 2014 m. (13 pažeidimų). VMVT vykdomos gyvūninės kilmės produktų patvirtinamųjų tyrimų programos metu 2011–2013 metų laikotarpiu ekologiško pieno neatitikčiųneaptikta. VšĮ „Ekoagros“ atlikti ekologiško pieno patikros rezultatai rodo, kad daugiausiai neatitikčių buvo 2013 m.
All over the world people want to stay healthy and feel good as long as possible, but every day industry is growing and it has a negatyve impact for environment and also for people health. Anthropogenic influences pollute the air, water, soil, and pollutants get in to the food products. If we want to avoid it, we should get a protective measure. It was found that the major negative factors in the environment caused by animal food consumption, because in this sector in order to make food is consumed a lot of resources. In order to produce the safe food products for use, in the animal food products of are subject to the control of pollution of the control or the food is not excessive for certain substances. Data of the VMVT results show in this 2011–2014 that the most a companies control inspections was made in the meat establishments. Establishments Identified number of meat violations in 2011 to 2014 is similar, according to the company, and checks at growth. The state to animal food controls, carried VMVT , in 2012 to find the largest number of violations - 43, from usual range of dairy in the products, and the least number of violations – 2014. (13 offenses). The VMVT carried out animal products supporting the analysis program during in 2011–2013 period to unidentified in the environmentally friendly a milk inconsistencies. The public agency Ekoagros a perform environmentally friendly a milk inspection results in 2013 indicate that the maximum of number violations.