Aminorūgščių kiekis bulvių (Solanum Tuberosum L.) ir topinambų (Helianthus Tuberosus L.) gumbuose
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Ragažinskienė, Danguolė |
Date |
---|
2010 |
2008 metais buvo tirtas Kauno raj. Taurakiemio seniūnijoje ekologiškame ūkininko sklype užaugintų topinambų ir bulvių gumbuose susidaręs aminorūgščių kiekis. Prieš įrengiant bandymą, buvo nustatyti dirvožemio agrocheminiai rodikliai. Topinambų ir bulvių gumbai sodinti balandžio trečioje dekadoje, 0,5 x 1,0 m eilutėmis. Derlius nuimtas rugsėjo (bulvių) bei lapkričio (topinambų) mėnesį. Aminorūgštys nustatytos aminorūgščių analizatoriumi AAA 339 (Mikrotechna, Čekija) naudojant stiklinę kolonėlę (Ø 0,37 × 45 cm), užpildytą jonitu Ostion LGANB (Lachema, Čekija). Duomenys apdoroti statistiškai naudojant STATISTIKA programą. Atlikę tyrimus bulvių gumbuose nustatėme 15 aminorūgščių, iš jų 9 nepakeičiamąsias. Mūsų tirtuose topinambų gumbuose identifikavome 16 amino- rūgščių: iš jų – 9 nepakeičiamąsias (argininą, fenilalaniną, histidiną, izoleuciną, leuciną, liziną, metioniną, treoniną ir valiną) bei 7 pakeičiamąsias (alaniną, asparaginą, gliciną, glutaminą, proliną, seriną, ir tiroziną). Nustatyta, kad iš nepekeičiamų dominavo argininas, iš pakeičiamų glutaminas.
In 2008 there was researched the amount of amino acids composed in tubers of Jerusalem artichokes and potatoes grown in Kaunas District, Taurakiemis monitory in ecological farmer’s parcel. After performing the research, we determined that in potato tubers there were 15 amino acids, 9 of which were inalterable. In Jerusalem artichoke tubers, investigated by us, was identified 16 amino acids: 9 of them inalterable (arginine, phenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine and valine) and 7 alterable (alanine, asparagine, glycine, glutamine, proline, serine and tyrosine). It was determined that among the inalterable arginine was prevailing, while glutamine prevailed among the alterable.