Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88542
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Kelpšienė, Rūta;Ragažinskienė, Danguolė
Title: Aminorūgščių kiekis bulvių (Solanum Tuberosum L.) ir topinambų (Helianthus Tuberosus L.) gumbuose
Other Title: Amino acid amount in potato (Solanum Tuberosum L.) and Jeruzalem artichoke (Helianthus Tuberosus L.) tubers
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, 2010, [T.] 1(6)
Extent: p. 78-83
Date: 2010
Abstract: 2008 metais buvo tirtas Kauno raj. Taurakiemio seniūnijoje ekologiškame ūkininko sklype užaugintų topinambų ir bulvių gumbuose susidaręs aminorūgščių kiekis. Prieš įrengiant bandymą, buvo nustatyti dirvožemio agrocheminiai rodikliai. Topinambų ir bulvių gumbai sodinti balandžio trečioje dekadoje, 0,5 x 1,0 m eilutėmis. Derlius nuimtas rugsėjo (bulvių) bei lapkričio (topinambų) mėnesį. Aminorūgštys nustatytos aminorūgščių analizatoriumi AAA 339 (Mikrotechna, Čekija) naudojant stiklinę kolonėlę (Ø 0,37 × 45 cm), užpildytą jonitu Ostion LGANB (Lachema, Čekija). Duomenys apdoroti statistiškai naudojant STATISTIKA programą. Atlikę tyrimus bulvių gumbuose nustatėme 15 aminorūgščių, iš jų 9 nepakeičiamąsias. Mūsų tirtuose topinambų gumbuose identifikavome 16 amino- rūgščių: iš jų – 9 nepakeičiamąsias (argininą, fenilalaniną, histidiną, izoleuciną, leuciną, liziną, metioniną, treoniną ir valiną) bei 7 pakeičiamąsias (alaniną, asparaginą, gliciną, glutaminą, proliną, seriną, ir tiroziną). Nustatyta, kad iš nepekeičiamų dominavo argininas, iš pakeičiamų glutaminas
In 2008 there was researched the amount of amino acids composed in tubers of Jerusalem artichokes and potatoes grown in Kaunas District, Taurakiemis monitory in ecological farmer’s parcel. After performing the research, we determined that in potato tubers there were 15 amino acids, 9 of which were inalterable. In Jerusalem artichoke tubers, investigated by us, was identified 16 amino acids: 9 of them inalterable (arginine, phenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine and valine) and 7 alterable (alanine, asparagine, glycine, glutamine, proline, serine and tyrosine). It was determined that among the inalterable arginine was prevailing, while glutamine prevailed among the alterable
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/88542
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml5.95 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

31
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.