Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88472
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Vasinauskienė, Regina;Snieškienė, Vilija;Stankevičienė, Antanina;Šilingienė, Gerda
Title: Drėgno vandens garo įtaka mikroskopiniams grybams rausvažiedės ežiuolės (Echinacea purpurea (L.) Moench) sėklų aplinkoje
Other Title: The influence of water steam to microscopic fungi of Echinacea purpurea (L.) Moench) seed environment
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, 2015, nr. 6 (11)
Extent: p. 146-151
Date: 2015
Keywords: Drėgno vandens garo poveikis;Mikroskopiniai grybai;Echinacea purpurea;Sėklos;Wet water vapour;Microscopic fungi;Echinacea purpurea;Seeds
Abstract: 2014 m. Vytauto Didžiojo universiteto Kauno Botanikos sode buvo tirta 100 °C drėgno vandens garo įtaka rausvažiedės ežiuolės (Echinacea purpurea (L.) Moench) sėklų mikologiniam užterštumui. Sėklos buvo veikiamos drėgnu vandens garu nuo 1 sek. iki 4 sek. Po poveikio buvo tiriami mikroskopiniai grybai sėklų aplinkoje. Ant garu nepaveiktų rausvažiedės ežiuolės sėklų (kontrolė) dominavo Aspergillus (iki 50 %), Mucor (iki 28,75 %) ir Fusarium (iki 7,5 %) genčių grybai. Nustatyta, kad drėgno vandens garo aplinkos efektyvumas priklauso nuo poveikio trukmės, t. y. ilginant drėgno vandens garo poveikio trukmę patikimai mažėjo grybų skaičius. Po 4 sek. drėgnu vandens garu poveikio Mucor ir Fusarium genties grybai buvo 100 % sunaikinti, Aspergillus genties grybų sumžėjo iki 2,5 %
The influence of 1000 C wet water steam on Echinacea purpure (L) seeds mycological contamination was analyzed in Kaunas Botanical Garden of Vytautas Magnus University in 2014. The seeds were exposed to a wet water steam from 1 s to 4 s. Microscopic fungi where tested in the seeНs’ eЧviroЧЦeЧt КПter eбposure. Aspergillus spp. (50 %), Mucor spp. (up to 28.75 %) and Fusarium sp. (7.5 %) were dominated on Echinacea purpurea seeds witch were not affected by the steam (control). It was found that, the wet steam environment efficiency depends on the duration of exposure, which means that lengthening of the wet steam exposure time surely decreased mycological contamination. After 4 s effect of wet water vapor, Mucor spp. and Fusarium spp., were destroyed, and Aspergillus spp. decreased to 2.5 %
Internet: http://www.zak.lt/mokslo_darbai/2015_146_151.pdf
Affiliation(s): Botanikos sodas
Kauno kolegija
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.27 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

60
checked on Mar 30, 2020

Download(s)

10
checked on Mar 30, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.