Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88460
Type of publication: Straipsnis mokslo-populiarinimo leidinyje / Article in popular science editions (S6)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Shamuratov, Daulet;Alakhunov, Nurlan;Zvicevičius, Egidijus
Title: Research of the apple drying process
Other Title: Obuolių džiovinimo proceso tyrimai
Is part of: Agroinžinerija ir energetika : ASU Žemės ūkio inžinerijos fakulteto mokslo populiarinimo ir gamybos žurnalas. , 2015, Nr. 20
Extent: p. 124–130
Date: 2015
Abstract: Unikali obuolių cheminė sudėtis lemia išskirtinę jų vietą žmogaus mityboje. Siekiant juos išsaugoti ilgesnį laiką, naudojamos įvairios laikymo ir konservavimo technologijos. Viena iš jų – džiovinimas. Paruošimas džiovinimui, džiovinimo būdo ir technologijos pasirinkimas bei tobulini-mas yra labai svarbūs veiksniai saugant vaisių kokybę ir maistinę vertę. Obuoliams, kaip ir kitiems vaisiams bei uogoms, dažnai naudojamas kondukcinis džiovinimo būdas. Jo derinimas su išretinto oro aplinka sumažina šio džiovinimo būdo trūkumus: šilumos pasiskirstymo, produkto įkaitimo ir džiūvimo netolygumo. Tyrimų tikslas – nustatyti slėgio įtaką obuolių griežinėlių džiūvimo procesui ir trukmei. Tyrimai atlikti vakuuminėje džiovinimo spintoje „Memmet VO500“ (Vokietija) su iki 40C temperatūros šildoma lentyna. Atmosferinio slėgio džiovinimo kameroje sumažinimas iki 600 mbar, esminės įtakos obuolių griežinėlių džiūvimo procesui ir džiovinimo trukmei neturėjo. Džiovi-nimo trukmė sutrumpėjo 3 valandomis. Tačiau sukūrus 100 mbar vakuumą, džiūvimo procesas pasikeitė. 18,11,1 mm storio ir 80,23,6 g obuolių griežinėlių džiūvimo trukmė sumažėjo 2,29 karto, iki 38,5 valandos, o jų temperatūra buvo vidutiniškai 4,9C mažesnė nei atmosferinio ir 600 mbar slėgio aplinkoje džiovinamų obuolių
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/88460
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml5.63 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

80
checked on Jan 17, 2021

Download(s)

20
checked on Jan 17, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.