Research of the apple drying process
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Shamuratov, Daulet | ||
Date |
---|
2015 |
Unikali obuolių cheminė sudėtis lemia išskirtinę jų vietą žmogaus mityboje. Siekiant juos išsaugoti ilgesnį laiką, naudojamos įvairios laikymo ir konservavimo technologijos. Viena iš jų – džiovinimas. Paruošimas džiovinimui, džiovinimo būdo ir technologijos pasirinkimas bei tobulini-mas yra labai svarbūs veiksniai saugant vaisių kokybę ir maistinę vertę. Obuoliams, kaip ir kitiems vaisiams bei uogoms, dažnai naudojamas kondukcinis džiovinimo būdas. Jo derinimas su išretinto oro aplinka sumažina šio džiovinimo būdo trūkumus: šilumos pasiskirstymo, produkto įkaitimo ir džiūvimo netolygumo. Tyrimų tikslas – nustatyti slėgio įtaką obuolių griežinėlių džiūvimo procesui ir trukmei. Tyrimai atlikti vakuuminėje džiovinimo spintoje „Memmet VO500“ (Vokietija) su iki 40C temperatūros šildoma lentyna. Atmosferinio slėgio džiovinimo kameroje sumažinimas iki 600 mbar, esminės įtakos obuolių griežinėlių džiūvimo procesui ir džiovinimo trukmei neturėjo. Džiovi-nimo trukmė sutrumpėjo 3 valandomis. Tačiau sukūrus 100 mbar vakuumą, džiūvimo procesas pasikeitė. 18,11,1 mm storio ir 80,23,6 g obuolių griežinėlių džiūvimo trukmė sumažėjo 2,29 karto, iki 38,5 valandos, o jų temperatūra buvo vidutiniškai 4,9C mažesnė nei atmosferinio ir 600 mbar slėgio aplinkoje džiovinamų obuolių.