Biologinio preparato įtaka šiaudų skaidymui
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
Slaninaitė, Eglė | UAB Chemcentras | |
Date |
---|
2015 |
Lietuvos augalininkystės ūkiuose susikaupia iki 6 t/h šiaudų. Juos buvo bandoma naudoti kaip dirvožemio gerinimo priemonę, tačiau patręšus šiaudais sumažėdavo derlius. Organines medžiagas mineralizuojantys mikroorganizmai sunaudoja dirvožemio mineralinį azotą savo ląstelių dauginimui, todėl biologiškai įmobilizuoto azoto augalai neįsisavina. Irimui paspartinti, į dirvožemį įterpiamas didelis kiekis azoto trąšų. Trąšos rūgština dirvožemį, teršia gruntinius vandenis ir blogina mikroorganizmų rūšinę sudėtį. Kaip alternatyva rinkoje yra siūlomi biologiniai preparatai, skirti augalinių liekanų skaidymui. Tyrimo tikslas išsiaiškinti naujos kompozicijos biologinio preparato įtaką įvairaus diametro kviečių šiaudų skaidymui per trumpą laikotarpį. Tyrimo metu stebėtas šiaudų masės kitimas, amonifikacijos ir nitrifikacijos intensyvumas dirvožemyje, šiaudų tarpbamblinės vietos kietumo ir bamblio trapumo parametrai. Atlikus tyrimą, pastebėta, kad stambių ir neapdorotų biologiniu preparatu šiaudų masės kitimas yra didžiausias. Šiaudus apdorojus biologiniu preparatu amonikacija ir nitrifikacija vyko intensyviau.
Crop farms accumulate up to 6 t/h straws in Lithuania. Straw residues were tested as soil improvers, but soil fertility decreased. During organic matter mineralization microorganisms consume soil mineral nitrogen in their cells for propagation, so plants can not assimilate nitrogen, which is biologically immobilized. That is why large amounts of nitrogen fertilizer is inserted into the soil. Fertilizers acidify the soil, pollute ground water and deteriore microbial species composition. As an alternative biological preparations are offered for plant residue decomposition. The purpose of the study - to find out the effectiveness of biological preparate in the straw decomposition with different diameters within a short period of time. Research results revealed differences in straw weight loss, ammonification and nitrification intensity in the soil, straw hardness and brittleness parameters. It was discovered that a bigger weight loss was in large straws and without biological product. The ammonification and nitrification were more intensive where straw processed with biological preparation.