Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88336
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Malinauskaitė, Regina;Šaluchaitė, Aurelija
Title: Šarminio jonizuoto vandens įtaka Vicia sativa L. ‘Diskiai’ veislės augalų sausosios masės kaupimuisi atskirais II ontogenezės etapais
Other Title: The influence of alkaline ionized water to Vicia sativa L. ‘Diskiai’ plant dry matter content in different II ontogenesis stages
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2015 : 21 tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2015 : proceedings of the 21th international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2015, D. 2
Extent: p. 95-97
Date: 2015
Keywords: Sėjamasis vikis;Vandens būklė;Sausa masė;Common vetch;Water state;Dry matter
Abstract: Tyrimai atlikti 2014 metais Aleksandro Stulginskio universiteto Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto laboratorijoje, siekiant nustatyti šarminio jonizuoto (pH 9,0) poveikį sėjamojo vikio (Vicia sativa L.) ‘Diskiai’ veislės augalų sausos masės kaupimosi intensyvumui II–os ontogenezės stadijos etapais (6–7 ir 8 lapų tarpsniais). Lietinimui (kontrolė – 1 variantas) naudotas vanduo iš čiaupo, kurio pH 7,3. Šarminio jonizuoto vandens poveikis tirtas: 2 variantas – pakaitomis laistymui naudojami šarminis jonizuotas ir vanduo iš čiaupo, 3 variantas – laistoma tik šarminiu jonizuotu vandeniu. Laistymui pakaitomis naudojant šarminį jonizuotą ir vandenį iš čiaupo sėjamojo vikio augalai 6–7 lapų tarpsnyje esmingai nežymiai daugiau sukaupė sausų medžiagų antžeminėje dalyje. Vėlyvesniame lapų formavimo tarpsnyje esminių skirtumų sausos masės kiekiui, laistymui naudojant tik šarminį jonizuotą ir vandenį iš čiaupo, nebuvo nustatyta. Ankstyvuoju lapų formavimosi tarpsniu (6–7 lapai), laistymui naudojant šarminį jonizuotą vandenį, vikių šaknyse buvo sukaupta esmingai daugiau sausų medžiagų nei naudojant vandenį iš čiaupo (kontrolės variantas). Tačiau vėliau (8 lapai) kontrolės varianto augalų šaknyse sausos masės buvo sukaupta esmingai 1,1 ir 1,6 karto daugiau, nei laistant vandeniu iš čiaupo+šarminiu jonizuotu ir tik šarminiu jonizuotu vandeniu. Tyrimų laikotarpiu šarminis jonizuotas vanduo teigiamai įtakojo tolygesnį sausos masės pasiskirstymą antžeminėje dalyje ir šaknyse (sausos masės santykį)
Influence of alkaline ionized water to Vicia sativa L. ‘Diskiai’ plant dry matter content in different II ontogenesis stages (6-7 and 8 leaves) was investigated in ASU Institute of biology and plant biotechnology in 2014. The water (pH 7.3) from tap was used for watering in control. The influence of alkaline ionized water to common vetch was carried out: 1 variant – was used alkaline ionized water and water from tap by rotation; 2 variant – only alkaline ionized water. It was determined that common vetch accumulated essential little dry matter above-ground part in 6-7 leaves stage. In 8 leaves stage was not determined essential differences. In 6-7 leaves stage common vetch accumulated essential more dry matter in roots when used alkaline ionized water than used water form tap. But in 8 leaves stage plants accumulated dry matter essential 1.1 and 1.6 times more when was used water from tap. The alkaline ionized water had positive influence to dry matter equal distribution on vetch above-ground parts/roots
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/88336
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.48 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

54
checked on Dec 10, 2020

Download(s)

14
checked on Dec 10, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.