Ekologinių žemės ūkių ir juose auginamų kultūrų plotų kitimas Lietuvos teritorijoje 2010 – 2014 m
Date |
---|
2015 |
Tyrimo tikslas – įvertinti ekologinių žemės ūkių plotų ir juose auginamų kultūrų kitimą Lietuvos teritorijoje 2010 – 2014 m. 2010 – 2014 metų ekologinių žemės ūkių plotų kitimui įvertinti buvo naudojami iš sertifikavimo įstaigų gauti duomenys (duomenų bazės). Kuriuose pateikiami visi per tiriamąjį laikotarpį Lietuvoje deklaruoti ir sertifikuoti ekologinių ūkių plotai bei per šiuos metus juose augintos žemės ūkio kultūros. Ekologinių žemės ūkių plotų išsidėstymui Lietuvos teritorijoje pavaizduoti naudota ArcGIS programinė įranga. Nustatyta, kad didžiausi ekologinių ūkių žemės plotai visais analizuotais metais buvo šiaurės rytų Lietuvoje, mažausi plotai - vidurio Lietuvos šiaurinėje ir pietinėje dalyje. Visais tiriamais metais didžiausią ekologinių žemės ūkių pasėlių plotą užėmė pievos, ganyklos, daugiametės žolės, šios kultūros kiekvienais metais sudarė beveik pusę deklaruotų pasėlių ploto. Mažiausią deklaruotą ekologinių ūkių pasėlių plotą tiriamais metais užėmė šakniavaisiai ir daržovės, šių kultūrų užimami plotai dažniausiai sudarė mažiau nei 1 proc. visų deklaruotų ekologinių žemės ūkio plotuose auginamų pasėlių.
The aim of the study - to assess the areas of the organic farms and crops cultivated in them changes in the territory of Lithuania at 2010 - 2014. To evaluate the changes of the organic farms areas at 2010-2014 we are using the data received from the certification companies (databases). This contains all the declared and certified organic farm’s areas and crops grown in Lithuania over the investigated period of time. To portray the organic farm’s areas distribution in the Lithuanian territory the ArcGIS software was used. It was found that the largest organic farm’s areas during all the time of research were in the north-east Lithuania, and the smallest areas – mid-northern Lithuania and the southern part. During the entire period of study the largest area of organic farms were occupied by meadows, pastures, perennial grasses; these cultures each year accounted for the nearly half of the declared crops areas. According to the years of survey, the lowest declared organic farm’s crops took roots and vegetables, areas occupied by these cultures generally accounted for less than 1 percent of all declared eco-agricultural land for crop production.