Antioksidaciniai junginiai baltojo šilkmedžio (Morus alba L.) lapuose
Date |
---|
2015 |
Pastaruoju metu ypač didelis dėmesys skiriamas natūraliems junginiams, pasižymintiems antioksidaciniu aktyvumu. Tyrimo tikslas - įvertinti ir palyginti skirtingų veislių šilkmedžių lapų biocheminę sudėtį. Kauno rajono ūkininko šilkmedyne eksperimento tyrimams buvo renkami baltojo šilkmedžio dviejų veislių 'Plodovaja 3' ir 'Smuglianka' lapai. Standartiniais metodais juose buvo nustatyta: sausosios medžiagos, žali riebalai, ląsteliena, baltymai, pelenai, taip pat chlorofilo ir karotenoidų kiekiai. Didžiausi chlorofilo ir karotenoidų kiekiai nustatyti 'Plodovaja 3' veislės lapuose. Šios veislės šilkmedžio lapai, savo maistine verte gali būti naudoji maisto ir farmacijos pramonei.
The study of antioxidants from natural sources has gained popularity in recent years. The aim of this research is to determine and compare the content of some antioxidant compounds accumulated in the leaves of different mulberry cultivars. The leaves of two white mulberry cultivars 'Plodovaja 3' and 'Smuglianka' have been selected for determination and comparison of the amounts of dry matter, raw fat, protein, fiber, ash, chlorophyll and carotenoids. Mulberry leaves have been collected from the farmer’s garden which is located in the region of Kaunas (Lithuania). The biochemical composition of mulberry leaves was determined by the standard methods. Significant higher accumulation amount of chlorophyll and carotenoid were determined in leaves of cv 'Plodovaja 3'. From these results, it is inferred that 'Plodovaja 3' mulberry leaves, with their high nutritional value in term of biochemical composition could be used as a potential source of natural antioxidants in food and pharmaceutical industry