Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88060
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Čeidaitė, Alina;Samuolienė, Giedrė;Duchovskis, Pavelas
Title: Skirtingos šviesos spektro sudėties įtaka ridikėlių (Raphanus sativus L.) augimo parametrams ir pigmentų kiekiui lapuose
Other Title: Effect of different spectral composition of light on radish (Raphanus sativus L.) growth parameters and pigment amount in leaves
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T. 33 (3-4) (2014)
Extent: p. 52-60
Date: 2014
Keywords: Chlorofilai;Flavonoidai;Karotenoidai;Šviesą emituojantys diodai;Carotenoids;Chlorophyll;Flavonoids;Light-emitting diodes
Abstract: Tyrimai atlikti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės institute, Augalų fiziologijos laboratorijos fitotrono komplekse. Darbo tikslas – ištirti skirtingą šviesą emituojančių diodų (LED) spektro sudėties įtaką ridikėlių augimo parametrams ir pigmentų (chlorofilų, karotenoidų bei flavonoidų) kiekiui lapuose. Valgomasis ridikėlis (Raphanus sativus L.) ‘Faraon’ augintas dėžėse su durpių substrato (pH 5–6) ir smėlio mišiniu, mišinio santykis – atitinkamai 3:1. Fitotrono kamerose palaikytas 16 val. fotoperiodas, dienos/nakties temperatūra 18/14 ± 2 ○C. Ridikėliai švitinti puslaidininkinėmis lempomis, kurių spektras sudarytas iš 638 nm bangos ilgio raudonos šviesos (R), papildytos mėlyna 447 nm (M), raudona 669 nm (R669), tolimąja raudona 731 nm (TR), žalia 518 nm (Ž) ir ultravioletine 390 nm (UV) komponentėmis. Bendras fotosintetiškai aktyvios spinduliuotės fotonų srauto tankis tirtuose šviesos deriniuose sudarė ~200 μmol cm2 s-1. Gauti rezultatai parodė, kad valgomasis ridikėlis geriausiai augo esant LED deriniui, kurio spektrą sudarė R+M+R669 + TR, R + M + R669 + TR + UV, R + M + R669 + TR + Žir R + M, o prasčiausiai – esant R apšvietimui. Didžiausią šakniavaisį ridikėliai išaugino esant R + M + R669 + TR, R + M + R669 + TR + UV ir R + M + R669 + TR + Ž apšvietimui. Iš esmės didžiausią karotenoidų kiekį ridikėlių lapai kaupė esant R + M + R669 + UV apšvietimui, o esant R apšvietimui – reikšmingai mažiausią. Chlorofilų ir flavonoidų santykio duomenys parodė, kad reikšmingai didesnis santykis buvo esant R ir R + M + TR, o iš esmės mažesnis – esant R + M, R + M + R669 + TR + UV ir R + M + R669 + TR + Ž spektro sudėčiai
The experiments were carried out in the phytotron complex of Plant Physiology Laboratory of the Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry. The objective of our studies was to investigate the influence of different light-emitting diode (LEDs) light on the radish growth and pigment (such as chlorophylls, carotenoids, flavonols) quantity. The research object was radish (Raphanus sativus L.) ‘Faraon’. The radishes were grown in peat mixed with sand in the ratio of 3 : 1. 16 h photoperiod, 18/16 ± 2 ○C day/night temperature was maintained in phytotron chambers. The radishes were irradiated with red (R) 638 nm, blue (M) 447 nm, red (R669) 669 nm, far-red (TR) 731 nm, green (Ž) 518nm and (UV) 390 nm LEDs light combinations (total PPFD -200 μmol m2 s-1). Our results showed that the radishes were growing best under: R + M + R669 + TR, R + M + R669 + TR + UV, R + M + R669 + TR + Ž and R+M, while plants grown only under R light were elongated and did not form roots. The biggest radish root was formed at R + M + R669 + TR + UV and R + M + R669 + TR + Ž light. The significantly highest carotenoid content in the radishes was under R + M + R669 + UV light and these radishes had the significantly highest number of leaves. The significantly lower carotenoid content in the radish leaves was at R light treatment. The ratio of chlorophylls and flavonoids was significantly higher at R or R+M+TR light, and significantly lower at R + M, R + M + R669 + TR + UV and R + M + R669 + TR + Ž treatment
Internet: http://sodininkyste-darzininkyste.lsdi.lt/Documents/33(3–4).pdf
Affiliation(s): Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.22 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

44
checked on Jan 7, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 7, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.