Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/86918
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Mikša, Ovidijus;Baležentienė, Ligita;Marozas, Vitas
Title: CO2 emisija daugiamečių žolių ir žieminių kviečių (Triticum aestivum L.) pasiruošimo žiemojimui metu
Other Title: CO2 emission of perennial grasses ant winter wheat (Triticum aestivum L.) during the preparation to wintering
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2014 : 20 tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2014 : proceedings of the 20th international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2014, D. 3
Extent: p. 81-84
Date: 2014
Keywords: CO2 emisijos sparta;Dirvožemis;Temperatūra;Drėgnis;CO2 efflux rate;Soil;Temperatures;Humidity
Abstract: Klimato kaita yra vienas iš didžiausių aplinkosauginių, socialinių ir ekonominių iššūkių pasauliui ir svarbiausia tarptautinė ekologinė XXI amžiaus problema. Nuo 1970 m. šiltnamio dujų (daugiausia CO2) koncentracija padidėjo 70 %. CO2 koncentracija atmosferoje 2005 m. buvo 379 ppm. Žemės ūkio sektoriaus išmetamos šiltnamio dujos sudaro apie 14% visos pasaulinės emisijos. Lietuvoje didžiausią ekosistemų dalį sudaro agroekosistemos (53,1% teritorijos). 2010 m. apie 21,4 % šalies išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis, arba 4,458 mln. t CO2 susidarė Lietuvos žemės ūkyje. Pagrindinis atliktų tyrimų tikslas buvo išmatuoti ir palyginti daugiamečių žolių ir žieminių kviečių (Triticum aestivum L.) CO2 emisijos spartą agroekosistemose augalų pasiruošimo žiemojimui metu bei nustatyti meteorologinių ir dirvožemio sąlygų įtaką. CO2 emisijos tyrimai buvo vykdomi VšĮ "ASU mokomajame ūkyje“. CO2 emisija buvo tiriama intensyviosios žemdirbystės daugiamečių žolių (I naudojimo metų) ir žieminių kviečių agroekosistemose. Buvo nustatytas dirvožemio tipas ir agrocheminė sudėtis, išmatuota dirvožemio temperatūra, drėgnis, elektrinis laidis ir pasinaudota Kauno meteorologijos stoties meteorologiniais duomenimis. Nustatyta, kad vidutinė CO2 emisijos sparta tirtose agroekosistemose buvo skirtinga: daugiamečių žolių 0,334 µmol m-2s-1, o žieminių kviečių 0,268 µmol m-2s-1. Tyrimų laikotarpiu (spalio-lapkričio mėn.) agroekosistemų dirvožemio drėgnis didėjo ¬nuo 28 iki 30 %, oro ir dirvos temperatūra mažėjo atitinkamai nuo 10,5 iki 7,1°C ir nuo 6,4 iki 2,3°C. Šios dirvožemio ir aplinkos sąlygos lėmė CO2 emisijos spartos sumažėjimą 30 % lapkričio mėn., lyginant su spalio mėnesiu
The main intentions of investigation were to research CO2 emission of perennial grasses and winter wheat (Triticum aestivum L.) during the preparation to wintering and determine the influence of meteorological and soil conditions. The investigation was carried out at the training farm of Aleksandras Stulginskis University. It was determined average values of CO2 efflux rate, µmol m-2 s-1, for different agroecosystems: perennial grasses 0,334, µmol m-2 s-1, and winter wheat 0,268, µmol m-2 s -1. Soil moisture increased from 28 to 30 %; air and soil temperatures decreased from 10,5 to 7,1 oC and from 6,4 to 2,3 oC respectively. These meteorological and soil conditions determined CO2 efflux rate decreasing within 30% from October to November
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/86918
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.02 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

76
checked on Dec 10, 2020

Download(s)

16
checked on Dec 10, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.