Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/86909
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Pratašius, Darius;Sabienė, Nomeda;Gritytė, Kristina;Vasinauskienė, Regina
Title: Terminės piktžolių kontrolės vandens garu poveikis dirvožemio organinės medžiagos pokyčiams
Other Title: Influence of the water steam used in the thermal weed control on the changes of soil organic matter
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2014 : 20 tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2014 : proceedings of the 20th international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2014, D. 3
Extent: p. 85-88
Date: 2014
Keywords: Terminė piktžolių kontrolė;Vandens garas;Temperatūra;Dirvožemio organinė medžiaga;Azoto apykaita;pH;Thermal weed control;Water steam;Temperature;Dissolved organic matter;Nitrogen cycling;pH
Abstract: Terminė piktžolių kontrolė vandens garu – viena iš aplinką tausojančių technologijų pasėlių piktžolėtumui mažinti. Iki šiol buvo tirtas vandens garo poveikis augalui, atlikti kai kurie temperatūros sklaidos termiškai paveiktame dirvožemio sluoksnyje tyrimai, tačiau poveikis dirvožemio ekosistemai ir jo kokybei nebuvo tirtas. Šio darbo tikslas – ištirti terminės piktžolių kontrolės technologijoje taikomo vandens garo poveikį dirvožemio organinės medžiagos apykaitos rodiklių kaitai. Laboratorinėmis sąlygomis dirvožemis buvo veikiamas vandens garu 0 (kontrolė), 1, 3 ir 5 s. Išmatuota temperatūros sklaida iki 3 cm. Nustatyta, kad terminis poveikis dirvožemyje pasireiškia iki 0,5 cm – šiame sluoksnyje priklausomai nuo poveikio trukmės temperatūra pakilo nuo 22,2 iki 26,8oC. Termiškai paveikto dirvožemio sluoksnio ėminiai buvo imti kas savaitę 5 savaičių laikotarpyje ir nustatytos organinės medžiagos apykaitos rodiklių – tirpios organinės medžiagos, amonio, nitritų, nitratų ir pH kaitos tendencijos. Tyrimo rezultatai parodė, kad terminis poveikis suaktyvino dirvožemio organinės medžiagos skaidymo ir nitrifikacijos procesus, lėmusius dirvožemio parūgštėjimą
Thermal weed control by water steam – green and efficient technology for crop protection. Until now studies of the water steam effect on plants, also some measurements of the temperature spread in soil were performed, however impact on soil ecosystem and its quality has not been studied. Aim of the reseach was to investigate the water steam effects on the variations of the soil organic matter turnover indexes. In lab conditions soil was exposed by water steam in different retention: 0 (control), 1, 3, and 5 seconds. Temperature spread was measured to depth of 3 cm. It was determined, that thermal influence affect soil to depth of 0.5 cm – temperature rised from 22.2 to 26.8oC depending on the retention. In the influenced soil layer variations of the indexes of soil organic matter turnover, such as dissolved organic matter, ammonium, nitrites, nitrates and pH, were evaluated weekly during 5 weeks. Results showed that thermal effect of water steam increased rates of soil organic matter decomposition and nitrification leading to soil acidification
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/86909
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.48 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

40
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.