Terminės piktžolių kontrolės vandens garu poveikis dirvožemio organinės medžiagos pokyčiams
Date |
---|
2014 |
Terminė piktžolių kontrolė vandens garu – viena iš aplinką tausojančių technologijų pasėlių piktžolėtumui mažinti. Iki šiol buvo tirtas vandens garo poveikis augalui, atlikti kai kurie temperatūros sklaidos termiškai paveiktame dirvožemio sluoksnyje tyrimai, tačiau poveikis dirvožemio ekosistemai ir jo kokybei nebuvo tirtas. Šio darbo tikslas – ištirti terminės piktžolių kontrolės technologijoje taikomo vandens garo poveikį dirvožemio organinės medžiagos apykaitos rodiklių kaitai. Laboratorinėmis sąlygomis dirvožemis buvo veikiamas vandens garu 0 (kontrolė), 1, 3 ir 5 s. Išmatuota temperatūros sklaida iki 3 cm. Nustatyta, kad terminis poveikis dirvožemyje pasireiškia iki 0,5 cm – šiame sluoksnyje priklausomai nuo poveikio trukmės temperatūra pakilo nuo 22,2 iki 26,8oC. Termiškai paveikto dirvožemio sluoksnio ėminiai buvo imti kas savaitę 5 savaičių laikotarpyje ir nustatytos organinės medžiagos apykaitos rodiklių – tirpios organinės medžiagos, amonio, nitritų, nitratų ir pH kaitos tendencijos. Tyrimo rezultatai parodė, kad terminis poveikis suaktyvino dirvožemio organinės medžiagos skaidymo ir nitrifikacijos procesus, lėmusius dirvožemio parūgštėjimą.
Thermal weed control by water steam – green and efficient technology for crop protection. Until now studies of the water steam effect on plants, also some measurements of the temperature spread in soil were performed, however impact on soil ecosystem and its quality has not been studied. Aim of the reseach was to investigate the water steam effects on the variations of the soil organic matter turnover indexes. In lab conditions soil was exposed by water steam in different retention: 0 (control), 1, 3, and 5 seconds. Temperature spread was measured to depth of 3 cm. It was determined, that thermal influence affect soil to depth of 0.5 cm – temperature rised from 22.2 to 26.8oC depending on the retention. In the influenced soil layer variations of the indexes of soil organic matter turnover, such as dissolved organic matter, ammonium, nitrites, nitrates and pH, were evaluated weekly during 5 weeks. Results showed that thermal effect of water steam increased rates of soil organic matter decomposition and nitrification leading to soil acidification.