Struktūrizuoto vandens įtaka augalų daigumui ir augimui
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2013 |
2011-2012 m. ASU Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto (buv. Biologijos ir augalų apsaugos katedros) laboratorijoje buvo tirta skirtingų gamintojų (UAB "Sileka" ir "Blue filters") struktūrizuoto vandens įtaka augalų sėklų daigumui bei gauruotosios sojos (Glycine max (L.) Merr.) 'DOTNUVOS RUDOJI' augalų augimui vegetacijos pradžioje. Struktūrizuoto vandens poveikio sėklų daigumo nustatymui naudotos sėklos: gauruotosios sojos (Glycine max (L.) Merr), vaistinės ožragės (Trigonella foenum-graecum (L.) Ser.), sėjamosios pipirnės (Lepidium sativum L.), rapso (Brassica napus L.). Nustatyta, kad struktūrizuotas vanduo esminės įtakos sėklų daigumui neturėjo. 2-jų lapų porų tarpsnyje struktūrizuoto vandens poveikyje sojos augalai (antžeminė dalis) buvo aukštesni, šaknys ilgesnės, lyginant su kontrolės variantu. Augalų žalioji masė padidėjo daugiau nei 1,3 karto, o šaknelių masė - 2,1 karto. Skirtumai esminiai. 4-ių lapų porų tarpsnyje struktūrizuoto vandens poveikis augalų dydžiui bei žaliosios masės kiekiui nenustatytas. Šiame tarpsnyje abiejų kompanijų gaminamas struktūrizuotas vanduo turėjo įtakos pigmentų kiekiui: esmingai didino chlorofilų a ir b kiekius, lapuose mažėjant karotinoidų. Bendras chlorofilų kiekis buvo mažesnis nei kontrolės variante. Poveikio stiprumui įtakos turėjo ir vandens struktūrizavimui naudojama gamintojų įranga.
During the period 2011-2012, experiments were conducted to investigate the influence of different companies ("Sileka" and "Blue filu structured water on plants seed germination and vegetation at plant growth beginning of soybean (Glycine max (L.) Merr.) 'DOTNUVOS RUDO.'f| ASU Biology and Plant Biotechnology Institute (formerly Biology and Plant Protection Department) laboratory. There were used different plants seeds: soybean (Glycine max (L.) Merr), fenugrek (Trigonella foenum-graecum (L.) Ser.), garden cress (hep., sativum L.), rape (Brassica napus L.). Structured water on seed germination was not significant. Structured water influenced on soybean height, roots and green mass at 2-leaf stage. The plants were higher, roots longer, mass increased more: 1,3 times. The root weight increased 2,1 times. The differences were significant. At 4-leaf stage structured water didn't influence on plant size and qu of green material. During at this stage structured water affected the pigment quality: chlorophyll a and b increased significant. In leaves the amour i carotenoids and total chlorophyll quantity were little than the control variant. The equipments used for prepare structured water had an impact on plant morphological and physiological changes.