The quality comparison of different Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) cultivars tubers
Date |
---|
2012 |
Tyrimo tikslas – įvertinti skirtingų veislių topinambų gumbų kokybę. Trys topinambų gumbų veislės: ‘Albik’, ‘Rubik’, ‘Sauliai’ buvo augintos Petro Tiknevičiaus ekologiniame ūkyje 2011 metais. Nustatyti dirvožemio agrocheminiai rodikliai ir topinambų gumbų vidutinis svoris bei jų cheminė sudėtis. Remiantis tyrimo rezultatais, topinambų veislė ‘Sauliai’ buvo produktyviausia – vidutiniškai vieno gumbo svoris buvo 26,1 g. Nustatyta, kad didžiausi kiekiai sausųjų medžiagų ir žalių baltymų sukaupta ‘Albik’ veislės gumbuose – atitinkamai 23,21 ± 0,44 % ir 7,79 ± 0,50 %. Didžiausi kiekiai žalios ląstelienos ir žalių pelenų sukaupta ‘Rubik’ veislės gumbuose – atitinkamai 4,28 ± 0,18 % ir 6,75 ± 0,14 %.
The aim of this study was to evaluate the quality of different Jerusalem artichoke cultivars tubers grown in a Lithuanian ecological farm. Jerusalem artichoke tubers of three cv. ‘Albik’, ‘Rubik’, ‘Sauliai’ were grown in the Petras Tiknevičius ecological farm in 2011. The agrochemical indexes of soil and the chemical composition of tubers have been identified. According to our results, cv. ‘Sauliai’ tubers have been the most productive – the average weight of one tuber was 26.1 g. ‘Albik’ tubers accumulated the highest amount of dry matter and crude protein – 23.21 ± 0.44% and 7.79 ± 0.5% DM, respectively. ‘Rubik’ tubers accumulated the most crude fiber and crude ash – 4.28 ± 0.18% DM and 6.75 ± 0.14% DM, respectively.