Ventiliuojamų bulvių sluoksnio termperatūrų kitimo tyrimas = The investigation of temperature variation in the laver of potatoes in storage with active ventilation
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2007 |
Tyrimų tikslas – ištirti temperatūros kitimą bulvių sluoksnyje vėsinant jas recirkuliaciniu oro srautu per šilumokaitį. Pradinė bulvių sluoksnio temperatūra atitinka gydomojo periodo pabaigą. Ji buvo mažinama, kai atmosferinio oro temperatūra buvo nuo +6 oC iki +8 oC. Bulvių sluoksnis eksperimentiniame stende vėdintas aktyviai ventiliuojant šilumokaičiu. Recirkuliacinis oro srautas vėsintas atmosferiniu srautu, per šilumokaičio plokšteles, kuriomis iš priešingų pusių judėjo skirtingi srautai. Ištirti bulvių sluoksnio temperatūriniai pokyčiai būdingi sandėliavimo periodui pereinant iš gydomojo į vėsinimo periodus. Bulvių sluoksnio vėsimas įvertintas temperatūrų skirtumu tarp gretutinių matavimo taškų ir ventiliavimo laikotarpį padalinus į 10 min periodus. Rezultatai rodo, kad bulvių sluoksnyje temperatūra mažėjo pagal tiesinę priklausomybę, tai įvertinę iš temperatūrų skirtumų tarp gretutinių matavimo taškų matome, kad šis procesas svyruoja. Tai gali būti susiję su periodiniu šilumos atidavimu iš bulvių gumbų sluoksnio ventiliacijos metu. Šis periodiškas svyravimas atskiruose matavimo taškuose persislenka pagal ventiliuojamos produkcijos sluoksnio aukštį.
The aim of investigation is to evaluate air flow cooling in the layer of potatoes in the curative period, while ventilating potatoes through the heat exchange unit. The original temperature of potatoes layer to fulfil conditions the end of curative period, when this temperature decrease and when the temperature of atmospherical conditions during the experiment wariated from +6 oC to +8 oC. The temperature decrease of air flow in the layer of potatoes was evaluated by the differences of temperatures in adjacent measurement points (the period of ventilation was devided into periods of 10 min.). Results of investigations show, that decrease of temperature was according the linear dependence. But if this decrease of temperature differences we evaluate through temperatures in adjacent measurement points, this process will have oscillatory character. It may be related with the periodic heat removal from tuber of potatoes while ventilating period. This periodic variation in the different measurement points can be noticeable with the move by the height of production layer.