Bevandenio amoniako įtaka pašarinių grūdų džiovinimui
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2007 |
Straipsnyje nagrinėjama bevandenio amoniako įtaka ruošiant pašarinius grūdus saugojimui. Atlikti bevandenio amoniako įtakos mikromicetų sporų gyvybingumui bei jo įsigėrimo į grūdus laboratoriniai tyrimai. Laboratorinių ir gamybinių bandymų metu miežiai, kurių pradinis drėgnumas 19,5 ir 27%, buvo džiovinami atmosferos oro ir bevandenio amoniako 0,05 ir 0,21% mišiniu. Gauti rezultatai buvo lyginami su kontroliniais pavyzdžiais. Bandymų metu nustatyta oro srauto intensyvumas ir bevandenio amoniako įterpimo periodiškumas, absorbcijos–desorbcijos dinamika džiovinamų grūdų sluoksnyje, bevandenio amoniako įtaka mikromicetų sporų gyvybingumui džiovinamų grūdų sluoksnyje.
The article presents the technology of forage grain drying by anhydrous ammonia and air mixture. The barley variety ‘Roland’ was used in the trials. Moisture content of the grain varied from 19.5% to 27%. During ventilation, ammonia concentration in the air flow mixture varied from 0.05% to 0.21%. The influence of anhydrous ammonia on the vitality of mould spores was established as ammonia functions as a strong fungicide on mould, especially on the mould fungi of Aspergillus flavus and Aspergillus fumigatus colonies. The dried barley with 23.8% moisture content could absorb 0.09% of anhydrous ammonia at the velocity of ventilation flow of 0.32 to 0.54 m/s, and ammonia concentration in the mixture was 0.1%. The intensity of ventilation air flow of 200 m3/(h t) enables extending the grain drying moisture 25.2% up to 500 h.