Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/85369
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Pupinis, Gediminas;Plieskis, Kęstutis
Title: Bevandenio amoniako įtaka pašarinių grūdų džiovinimui
Other Title: Use of anhydrous ammonia and air mixture for drying forage grain
Is part of: Žemės ūkio mokslai. , T. 14, Nr. 1 (2007)
Extent: p. 26-31
Date: 2007
Keywords: Grūdai;Bevandenis amoniakas;Džiūvimo dinamika;Absorbcija;Mikromicetai;Grain;Anhydrous ammonia;Drying duration;Absorbtion;Rot
Abstract: Straipsnyje nagrinėjama bevandenio amoniako įtaka ruošiant pašarinius grūdus saugojimui. Atlikti bevandenio amoniako įtakos mikromicetų sporų gyvybingumui bei jo įsigėrimo į grūdus laboratoriniai tyrimai. Laboratorinių ir gamybinių bandymų metu miežiai, kurių pradinis drėgnumas 19,5 ir 27%, buvo džiovinami atmosferos oro ir bevandenio amoniako 0,05 ir 0,21% mišiniu. Gauti rezultatai buvo lyginami su kontroliniais pavyzdžiais. Bandymų metu nustatyta oro srauto intensyvumas ir bevandenio amoniako įterpimo periodiškumas, absorbcijos–desorbcijos dinamika džiovinamų grūdų sluoksnyje, bevandenio amoniako įtaka mikromicetų sporų gyvybingumui džiovinamų grūdų sluoksnyje
The article presents the technology of forage grain drying by anhydrous ammonia and air mixture. The barley variety ‘Roland’ was used in the trials. Moisture content of the grain varied from 19.5% to 27%. During ventilation, ammonia concentration in the air flow mixture varied from 0.05% to 0.21%. The influence of anhydrous ammonia on the vitality of mould spores was established as ammonia functions as a strong fungicide on mould, especially on the mould fungi of Aspergillus flavus and Aspergillus fumigatus colonies. The dried barley with 23.8% moisture content could absorb 0.09% of anhydrous ammonia at the velocity of ventilation flow of 0.32 to 0.54 m/s, and ammonia concentration in the mixture was 0.1%. The intensity of ventilation air flow of 200 m3/(h t) enables extending the grain drying moisture 25.2% up to 500 h
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/85369
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.71 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

36
checked on Dec 11, 2019

Download(s)

6
checked on Dec 11, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.