Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/85002
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Sirvydis, Jonas
Title: Žolės frakcionavimo būdų analizė
Other Title: The analysis of the grass fractionation ways
Is part of: Žemės ūkio inžinerija. , [T.] 35, Nr. 2 (2003)
Extent: p. 57-70
Date: 2003
Keywords: Žolė;Žolės miltai;Žolės frakcionavimas;Grass;Grass flour;Grass fractionation
Abstract: Žolės miltų panaudojimą kiaulių ir paukščių racionams limituoja maža pašarinė vertė ir didelis ląstelienos kiekis. Žolės miltų kokybę galima pagerinti juos gaminant iš lapų frakcijos, atskirtos nuo stiebų. Tyrinėtas nedžiovintos, džiovintos ir maltos į miltus žolės frakcionavimas į lapų ir stiebų frakcijas. Frakcionuota sietais ir oro srautu. Dobilų ir liucernos kapojų frakcija gali turėti ne mažiau 20% žaliosios ląstelienos, apie 24% žaliųjų proteinų ir iki 550 mg/kg karotino. Ji tinka kaip kiaulių ir paukščių racionų sudėtinė dalis
The usage of the grass flour for swine and birds ration is limited by the feeding value and big amount of the cellelar. The quality of the grass-flour could be improved by producing it using leaves fraction, separated from stems. It was analyzed the fractionation of the not desicctyed, desiccated and floured grass into the leaves and stems fractions. It was fractionated by sieve with air flow. The leave fraction of the clover and lucerne cut can not have less then 20% raw cellular, approximately 24% raw protein and up to 550 mg/kg carotene. It fits as the component of the swine and birds rations as well
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/85002
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml5.52 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

27
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

7
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.