Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/84654
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKupčinskas, Artūras-
dc.contributor.authorKreivaitis, Raimondas-
dc.contributor.authorPadgurskas, Juozas-
dc.contributor.authorMakarevičienė, Violeta-
dc.contributor.authorGumbytė, Milda-
dc.coverage.spatialLT-
dc.date.accessioned2019-05-17T03:23:21Z-
dc.date.available2019-05-17T03:23:21Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.issn13921649-
dc.identifier.otherVDU02-000046248-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12259/84654-
dc.description.abstractAugalinis aliejus ir gyvūniniai riebalai yra sparčiai populiarėjanti bazinė medžiaga aplinkai draugiškiems tepalams gaminti. Tai atsinaujinanti ir gamtinėje aplinkoje lengvai suirstanti žaliava. Pagrindinis augalinės ir gyvulinės kilmės žaliavų ir iš jų gaminamų tepalų trūkumas - mažas atsparumas oksidacijai. Šiuo metu jau yra siūlomas platus įvairių aplinkai draugiškų alyvų asortimentas, o plastinių tepalų nėra daug. Siame darbe siekiama ištirti iš rapsų aliejaus ir kiaulinių taukų, modifikuojant juos monogliceridais ir oleino ar stearino rūgštimis, pagamintų plastinių tepamųjų kompozicijų savybes. Buvo tirta šių kompozicijų plastinės savybės (penetracija) ir oksidacijos įtaka jų tribologinėms bei korozinėmis savybėms. Nustatyta, kad monogliceridais, oleino ir stearino rūgštimis modifikuojant rapsų aliejų ir kiaulių taukus galima sudaryti keleto NLGI klasių tepamąsias kompozicijas: minkštas ar labai minkštas rapsų aliejaus pagrindu ir vidutinės ar beveik kietos konsistencijos kiaulių taukų pagrindu. Atliekant oksidacijos tyrimus, nustatyta, kad ji blogina bazinių ir monogliceridais modifikuotų tepalų tribologines savybes. Didesnę neigiamą įtaką oksidacija turi kiaulinių taukų pagrindu pagamintoms kompozicijoms. Oleino ir stearino rūgštys sumažina arba visiškai panaikina neigiamą oksidacijos įtaką. Korozinio poveikio tyrimai parodė, kad tiek šviežios, tiek oksiduotos tepamosios kompozicijos reikšmingo korozinio poveikio vario plokštelei neturilt
dc.description.abstractVegetable oils and animal fats are increasingly popular base material for producing environmentally friendly lubricants. This material is renewable and easily biodegradable in the natural environment. Main disadvantage of vegetable oils and animal fats as raw material and its lubricants is poor oxidation stability. There is already a wide range of environmentally friendly lubricants in the market, whereas the variety of grease offer is not so high. This research aims to explore the properties of prepared compositions of lubricating grease produced from rapeseed oil and lard, modifying it with monoglycerides, stearic and oleic acids. Plastic properties (penetration) and oxidation influence on tribological and corrosive properties of these compositions have been studied. It is found that modifying rapeseed oil and lard with monoglycerides, oleic and stearic acids a few lubricating compositions of NLGI grades can be obtained, namely, soft or very soft rapeseed oil based grease and medium or nearly hard consistency lard based compositions. The studies of oxidation have shown that it decreases tribological properties of both base and monoglycerides modified lubricants. Oxidation has a greater negative impact on lard and lard based compositions. Oleic and stearic acids reduce or completely eliminate negative influence of oxidation. Corrosion studies have shown that both fresh and oxidized lubricant compositions have no significant effect on copper strip corrosionen
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetas-
dc.description.sponsorshipŽemės ūkio akademija-
dc.format.extentp. 42-49-
dc.language.isoen-
dc.relation.ispartofAplinkos tyrimai, inžinerija ir vadyba = Environmental research, engineering and management. Kaunas : Technologija., 2012, Nr. 3(61)-
dc.relation.isreferencedbyINSPEC-
dc.relation.isreferencedbyCAB Abstracts-
dc.relation.isreferencedbyEBSCO Publishing-
dc.relation.isreferencedbyVINITI-
dc.subjectGreaseen
dc.subjectOxidationen
dc.subjectLubricationen
dc.subjectMonoglyceridesen
dc.subjectFatty aciden
dc.subject.classificationStraipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)-
dc.subject.otherAplinkos inžinerija / Environmental engineering (T004)-
dc.titleOxidation Effect on Tribological Properties of Rapeseed Oil and Lard Mixtures Containing Monoglycerides and Fatty Acidsen
dc.title.alternativeRapsų aliejaus ir kiaulinių taukų, modifikuotų monogliceridais ir riebalų rūgštimis, oksidacijos įtaka tribologinėms savybėmslt
dc.typeresearch article-
dcterms.bibliographicCitation12-
dc.date.updated2013-05-17T13:46Z-
local.object{"source": {"code": "vdu", "handle": "46248"}, "publisher": {"other": ["Technologija."], "list": false}, "db": {"clarivate": false, "scopus": false, "list": true}, "issn": ["1392-1649"], "code": "S4", "subject": ["T004"], "country": "LT", "language": "en", "area": "T", "original": true, "pages": 8, "sheets": 0.571, "timestamp": "20130517134636.0", "account": {"year": 2012, "late": false}, "na": 5, "nip": 0, "affiliation": [{"contribution": 0.2, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.2, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "CB668DFB71E1267F10705543941D511A", "lname": "Kupčinskas", "fname": "Artūras", "status": "0", "name": "Kupčinskas, Artūras"}, {"contribution": 0.2, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.2, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "D4B9935DB8D043E051680E3DD8E6F724", "lname": "Kreivaitis", "fname": "Raimondas", "status": "1", "orcid": "0000-0003-4104-7676", "name": "Kreivaitis, Raimondas"}, {"contribution": 0.2, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.2, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "3677FB32996DCFAD97D0E2BE95ADAF1A", "lname": "Padgurskas", "fname": "Juozas", "status": "1", "name": "Padgurskas, Juozas"}, {"contribution": 0.2, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.2, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "9BECA49752FFB5F64B65C411D5111AAD", "lname": "Makarevičienė", "fname": "Violeta", "status": "1", "orcid": "0000-0002-6296-4812", "name": "Makarevičienė, Violeta"}, {"contribution": 0.2, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.2, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "A823549485E2C630238F7D77986D86DA", "lname": "Gumbytė", "fname": "Milda", "status": "1", "name": "Gumbytė, Milda"}]}-
local.typeS-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptŽemės ūkio inžinerijos fakultetas-
crisitem.author.deptŽemės ūkio inžinerijos fakultetas-
crisitem.author.deptŽemės ūkio inžinerijos fakultetas-
crisitem.author.deptMiškų ir ekologijos fakultetas-
crisitem.author.deptMiškų ir ekologijos fakultetas-
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Files in This Item:
marc.xml9.11 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

7
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

6
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.