Oxidation Effect on Tribological Properties of Rapeseed Oil and Lard Mixtures Containing Monoglycerides and Fatty Acids
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2012 |
Augalinis aliejus ir gyvūniniai riebalai yra sparčiai populiarėjanti bazinė medžiaga aplinkai draugiškiems tepalams gaminti. Tai atsinaujinanti ir gamtinėje aplinkoje lengvai suirstanti žaliava. Pagrindinis augalinės ir gyvulinės kilmės žaliavų ir iš jų gaminamų tepalų trūkumas - mažas atsparumas oksidacijai. Šiuo metu jau yra siūlomas platus įvairių aplinkai draugiškų alyvų asortimentas, o plastinių tepalų nėra daug. Siame darbe siekiama ištirti iš rapsų aliejaus ir kiaulinių taukų, modifikuojant juos monogliceridais ir oleino ar stearino rūgštimis, pagamintų plastinių tepamųjų kompozicijų savybes. Buvo tirta šių kompozicijų plastinės savybės (penetracija) ir oksidacijos įtaka jų tribologinėms bei korozinėmis savybėms. Nustatyta, kad monogliceridais, oleino ir stearino rūgštimis modifikuojant rapsų aliejų ir kiaulių taukus galima sudaryti keleto NLGI klasių tepamąsias kompozicijas: minkštas ar labai minkštas rapsų aliejaus pagrindu ir vidutinės ar beveik kietos konsistencijos kiaulių taukų pagrindu. Atliekant oksidacijos tyrimus, nustatyta, kad ji blogina bazinių ir monogliceridais modifikuotų tepalų tribologines savybes. Didesnę neigiamą įtaką oksidacija turi kiaulinių taukų pagrindu pagamintoms kompozicijoms. Oleino ir stearino rūgštys sumažina arba visiškai panaikina neigiamą oksidacijos įtaką. Korozinio poveikio tyrimai parodė, kad tiek šviežios, tiek oksiduotos tepamosios kompozicijos reikšmingo korozinio poveikio vario plokštelei neturi.
Vegetable oils and animal fats are increasingly popular base material for producing environmentally friendly lubricants. This material is renewable and easily biodegradable in the natural environment. Main disadvantage of vegetable oils and animal fats as raw material and its lubricants is poor oxidation stability. There is already a wide range of environmentally friendly lubricants in the market, whereas the variety of grease offer is not so high. This research aims to explore the properties of prepared compositions of lubricating grease produced from rapeseed oil and lard, modifying it with monoglycerides, stearic and oleic acids. Plastic properties (penetration) and oxidation influence on tribological and corrosive properties of these compositions have been studied. It is found that modifying rapeseed oil and lard with monoglycerides, oleic and stearic acids a few lubricating compositions of NLGI grades can be obtained, namely, soft or very soft rapeseed oil based grease and medium or nearly hard consistency lard based compositions. The studies of oxidation have shown that it decreases tribological properties of both base and monoglycerides modified lubricants. Oxidation has a greater negative impact on lard and lard based compositions. Oleic and stearic acids reduce or completely eliminate negative influence of oxidation. Corrosion studies have shown that both fresh and oxidized lubricant compositions have no significant effect on copper strip corrosion.