Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/84386
Type of publication: research article
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Juknevičienė, Edita;Žaldarienė, Sandra;Stonytė, Dovilė
Title: Moliūgai ir topinambai – žmogaus natūralios aplinkos vertingi komponentai
Other Title: Pumpkins and Jerusalem artichokes – the valuable components of human natural environment
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2012 : 18 tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2012 : proceedings of the international scientific conference. Akademija (Kauno r.), 2012, D. 1
Extent: p. 111-114
Date: 2012
Keywords: Moliūgai;Topinambai;Sausosios medžiagos;Žalia ląsteliena;Žali baltymai;Karotenoidai;Pumpkin;Jerusalem artichoke;Dry matter;Crude fiber;Crude protein;Carotenoids
Abstract: Šiuolaikinėmis gyvenimo sąlygomis žmogui tampa vis svarbiau, kad jį supanti aplinka ir vartojamas maistas būtų saugus. Vis dažniau domimasi vertingomis savybėmis pasižyminčiais ekologiškai užaugintais sodo ir daržo augalais. Šio darbo tikslas – propaguoti vartotojams be sintetinių cheminių medžiagų užaugintus produktus, tuo pačiu puoselėti draugiškumą tvariai aplinkai. Aleksandro Stulginskio universitete tirti 2011 m. ekologiniuose ūkiuose išaugintų didžiųjų 'Blue Ballet', 'Rouge vif d'Etampes' ir kvapiųjų 'Longue de Nice', 'Muscade de Provence' veislių moliūgų vaisiai bei topinambų – 'Rubik', 'Albik', 'Sauliai' veislių gumbai. Standartiniais metodais buvo nustatyta: sausosios medžiagos, žalia ląsteliena, žali baltymai, o abiejų rūšių moliūgų minkštime – karotenoidai. Atlikta palyginamoji gautų tyrimų rezultatų analizė. Tyrimų rezultatai parodė, kad sausųjų medžiagų kiekis topinambų gumbuose (19,26-23,21 %) buvo didesnis negu moliūgų vaisiuose (3,21-15,46%). Nustatytas žymiai mažesnis žalios ląstelienos kiekis topinambų gumbuose negu moliūguose (3,49-4,43 %). Iš esmės didžiausius žalių baltymų kiekius sukaupė 'Rouge vif d'Etampes' moliūgų žievė, minkštimas bei 'Albik' gumbai (atitinkamai 23,97 %, 16,41 % ir 8,12 %). Nustatyta, kad moliūgų minkštime karotenoidų kaupiasi nuo 0,89 iki 2,90 mg g-1
Under modern living conditions, people show more and more interest in heathy food and particularly in ecologically grown vegetables and garden-variety. The aim of this research work was to encourage consumers to choose without synthetic chemicals produced products, to take more care of health and to enshrine friendliness to sustainable development. The quality of ecologically grown pumpkins 'Blue Ballet', 'Rouge vif d'Etampes', 'Longue de Nice', 'Muscade de Provence', tubers of Jerusalem artichoke 'Rubik', 'Albik' and 'Sauliai' were studied at Aleksandras Stulginskis University. Standard methods were employed to research the amount of dry matters, crude fiber, crude protein in pumpkins peel, flesh, in tubers of Jerusalem artichoke, and the carotenoids – in pumpkin‘s flesh of two species. It was performed a comparative analysis of the results. It was established that tubers of Jerusalem artichoke accumulated higher amounts (19,26-23,21 %) of dry matter than the pumpkin flesh and peel (3,21-15,46%). The significantly lower amount of crude fiber was found in tubers of Jerusalem artichoke (3,49-4,43 %). The highest crude protein levels accumulated 'Rouge vif d'Etampes' pumpkin peel, flesh and 'Albik' tubers (respectively 23,97 %, 16,41 % and 8,12 %). It was found that the pumpkin flesh accumulated more carotenoids than the Jerusalem artichoke tubers (0,89-2,90 mg g-1)
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/84386
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.46 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

42
checked on Dec 11, 2019

Download(s)

8
checked on Dec 11, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.