Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/84203
Options
Modification of rapeseed oil and lard by monoglycerides and free fatty acid
Type of publication
Straipsnis Web of Science ir Scopus duomenų bazėje / Article in Web of Science and Scopus database (S1)
Author(s)
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Title
Modification of rapeseed oil and lard by monoglycerides and free fatty acid
Other Title
Rapsų aliejaus ir kiaulių taukų modifikavimas monogliceridais ir laisvosiomis riebalų rūgštimis
Is part of
Mechanika / Kauno technologijos universitetas, Lietuvos mokslų akademija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Kaunas : Technologija, 2012, vol. 18 (1)
Date Issued
Date Issued |
---|
2012 |
Publisher
Kaunas : Technologija
Extent
p. 113-118
Field of Science
Abstract
The objective of this work is to investigate the impact of monoglycerols, stearin and olein acids on tribological and plastic properties of the greases of rapeseed oil and lard. A four-ball type tribotester was used to perform tribological tests under the 150 and 300 N load. The test results show that the use of monoglycerides could increase the consistence of both rapeseed oil and lard according to the different consistence categories of greases. Tribological tests presented good properties of such lubricants to decrease the wear and friction. Special advantage of rapeseed oil and lard greases modified by stearin and olein acid is the ability to change the friction coefficient during the tests – it has the trend to decrease.
Darbo tikslas buvo ištirti monogliceridų, stearino ir oleino rūgščių įtaką tribologinėms bei plastinėms rapsų aliejaus ir kiaulių taukų savybėms. Tyrimai atlikti standartiniu keturių rutulių metodu, naudotos 150 ir 300 N apkrovos. Tyrimų rezultatai parodė, kad, naudojant monogliceridus kaip tirštiklį, galima padidinti rapsų aliejaus ir kiaulių taukų plastiškumą, atitinkantį įvairias plastinių tepalų konsistencijos klases. Tribologiniai tyrimai parodė geras jų dilimo slopinimo ir trinties nuostolių mažinimo savybes. Išskirtinis kompozicijų, sudarytų iš rapsų aliejaus arba kiaulių taukų, modifikuotų monogliceridais bei stearino rūgštimi, pranašumas yra tai, kad jas naudojant trinties momentas bandymų metu turi tendenciją mažėti.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Anglų / English (en)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)