Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/84203
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science / Article in Clarivate Analytics Web of Science (S1)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Kupčinskas, Artūras;Kreivaitis, Raimondas;Padgurskas, Juozas;Makarevičienė, Violeta;Gumbytė, Milda
Title: Modification of rapeseed oil and lard by monoglycerides and free fatty acid
Other Title: Rapsų aliejaus ir kiaulių taukų modifikavimas monogliceridais ir laisvosiomis riebalų rūgštimis
Is part of: Mechanika / Kauno technologijos universitetas, Lietuvos mokslų akademija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Kaunas : Technologija, 2012, vol. 18 (1)
Extent: p. 113-118
Date: 2012
Abstract: Darbo tikslas buvo ištirti monogliceridų, stearino ir oleino rūgščių įtaką tribologinėms bei plastinėms rapsų aliejaus ir kiaulių taukų savybėms. Tyrimai atlikti standartiniu keturių rutulių metodu, naudotos 150 ir 300 N apkrovos. Tyrimų rezultatai parodė, kad, naudojant monogliceridus kaip tirštiklį, galima padidinti rapsų aliejaus ir kiaulių taukų plastiškumą, atitinkantį įvairias plastinių tepalų konsistencijos klases. Tribologiniai tyrimai parodė geras jų dilimo slopinimo ir trinties nuostolių mažinimo savybes. Išskirtinis kompozicijų, sudarytų iš rapsų aliejaus arba kiaulių taukų, modifikuotų monogliceridais bei stearino rūgštimi, pranašumas yra tai, kad jas naudojant trinties momentas bandymų metu turi tendenciją mažėti
The objective of this work is to investigate the impact of monoglycerols, stearin and olein acids on tribological and plastic properties of the greases of rapeseed oil and lard. A four-ball type tribotester was used to perform tribological tests under the 150 and 300 N load. The test results show that the use of monoglycerides could increase the consistence of both rapeseed oil and lard according to the different consistence categories of greases. Tribological tests presented good properties of such lubricants to decrease the wear and friction. Special advantage of rapeseed oil and lard greases modified by stearin and olein acid is the ability to change the friction coefficient during the tests – it has the trend to decrease
Internet: http://www.mechanika.ktu.lt/index.php/Mech/article/view/1292/1244
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

1
checked on Dec 5, 2021

Page view(s)

43
checked on Dec 5, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.