Aliejinio moliūgo (Cucurbita pepo L. var. Styriaca) vaisių kokybės įvertinimas
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2011 |
2009 - 2010 metais Lietuvos žemės ūkio universiteto Pomologiniame sode auginti aliejiniai moliūgai 'Miranda', 'Herakles', 'Golosemiannaja' ir 'Danaja'. Standartiniais metodais buvo nustatyta: sausosios medžiagos, tirpios sausosios medžiagos, žali pelenai, žali baltymai, žalia ląsteliena, vitamino C ir karoteno kiekiai aliejinių moliūgų vaisių minkštime ir sėklose. Nustatyta, kad tirtų veislių aliejinių moliūgų vaisiuose daugiausiai tirpių sausųj medžiagų, sausųjų medžiagų ir vitamino C susikaupė aliejinio moliūgo 'Herakles' veislė vaisių minkštime. Daugiausiai žalių pelenų, žalios ląstelienos ir žalių baltymų sukau] 'Miranda' veislės vaisių minkštimas. Sausųjų medžiagų kiekių esminių skirtumų tirtų moliūgų sėklose nenustatyta. Žalių pelenų, žalių riebalų, žalių baltymų, bei žalios ląstelienos tirtų veislių aliejinių moliūgų sėklose nustatyti iš esmės nedideli kiekių skirtumai.
Pumpkin fruits are of great use to the man. They serve as ingredients for a wide variety E dishes and due to their highly nutritional value these vegetables, completely undemanding as far as their cultivation is concerned, are placed on the very top of the list of dietary vegetables. Cucurbita pepo species {Cucurbita pepo L. Styriaca) which contain such varieties as 'Miranda', 'Herakles', 'Golosemiannaja' and 'Danaja' have seeds without a tough seed coat, dms they can be easily consumed at once, without removing the coat. In addition, oil can be produced from the seeds of this species of pumpkins. The findings of the research show that the flesh of the 'Herakles' variety of the plain pumpkin (Cucurbita pepo L. Styriaca) mostly contains dry soluble substances, dry substances and vitamin C. The content of flesh of the 'Miranda' variety mostly has raw ashes, raw cellular ..^stance, and raw protein. No major differences were found in the qualitative factors of seeds of the species of pumpkins under analysis. The findings showed that on average they approximately contained % of dry substances, raw ashes, raw fat, raw protein, and raw cellular substance. Only ninor quantitative differences were found in the seeds of the species of pumpkins analysed.