Sultingų žemės ūkio produktų sandėliavimo technologijų mikrobiologinis įvertinimas
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2011 |
Žemės ūkio produktų sandėlyje susiformuoja palankios sajygos mikromicetų vystymuisi. Aplinkos oro drėgnis ir temperatūra yra svarbiausi mikromicetų vystymosi veiksniai, kurie reguliuojami naudojant įvairias ventiliacijos sistemas. Jos skiriasi energijos ir darbo imlumu, konstrukcija, veikimo principu, sukuriamo mikroklimato stabilumu, galimybėmis mikromicetams sandėlyje plisti bei vystytis ir t.t. Mikobiotinio užterštumo kontrolei sandėliuose taip pat plačiai, naudojamos prevencinės priemonės: plovimas, dažymas, dezinfekcinės priemonės ir kitos. Nustatyta, kad sandėlio dažymas Šviežiai gesintomis kalkėmis ir plovimas pagerina sandėliavimo patalpos mikologinę būklę tik pradiniame sandėliavimo etape. Tolimesnį sandėlio ir oro sandėlyje užterštumą mikromicetais lemia atvežamų į sandėlį produktą kokybė, jų tarša mikobiotais, laikymo sąlygos ir, svarbiausia, naudojama ventiliacijos - mikroklimato valdymo, sistema.
Favorable conditions for micromycetes development emerge in the storage of agricultural products. Ambient air temperature and humidity are the most important factors that affect the development of micromycetes, which are regulated through a variety of ventilation systems. They differ in energy and labor input, structure, operating principle, the stability of the generated microclimate, opportunities for the spread and development of micromycetes in the storehouses and so on. Preventive means are also used in mycological pollution control in the storehouses. This is a wash, paint with lime and disinfection of storage premises of agricultural product and the like. It was established that painting of walls with slaked lime and washing them by pressurized water can improve mycological state of potato storage premises only in the initial period of storage. Further development of micromycetes in the storehouses and air of storehouses depends upon storage conditions and duration as well as quality and contaminated by micromycetes of products brought in for storage and, mainly, employed microclimate control system.