Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/83596
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Raila, Algirdas;Lugauskas, Albinas;Novošinskas, Henrikas;Zvicevičius, Egidijus
Title: Sultingų žemės ūkio produktų sandėliavimo technologijų mikrobiologinis įvertinimas
Other Title: Mikrobiological evalution of juicy agricultural products storage technology
Is part of: Žemės ūkio inžinerija. , Nr. 43(2) (2011)
Extent: p. 7-15
Date: 2011
Keywords: Sandėlis;Bulvės;Mikroklimatas;Aktyvioji ventiliacija;Užterštumas;Mikromicetai;Storage;Potato;Microclimate;Pollution;Micromycetes
Abstract: Žemės ūkio produktų sandėlyje susiformuoja palankios sajygos mikromicetų vystymuisi. Aplinkos oro drėgnis ir temperatūra yra svarbiausi mikromicetų vystymosi veiksniai, kurie reguliuojami naudojant įvairias ventiliacijos sistemas. Jos skiriasi energijos ir darbo imlumu, konstrukcija, veikimo principu, sukuriamo mikroklimato stabilumu, galimybėmis mikromicetams sandėlyje plisti bei vystytis ir t.t. Mikobiotinio užterštumo kontrolei sandėliuose taip pat plačiai, naudojamos prevencinės priemonės: plovimas, dažymas, dezinfekcinės priemonės ir kitos. Nustatyta, kad sandėlio dažymas Šviežiai gesintomis kalkėmis ir plovimas pagerina sandėliavimo patalpos mikologinę būklę tik pradiniame sandėliavimo etape. Tolimesnį sandėlio ir oro sandėlyje užterštumą mikromicetais lemia atvežamų į sandėlį produktą kokybė, jų tarša mikobiotais, laikymo sąlygos ir, svarbiausia, naudojama ventiliacijos - mikroklimato valdymo, sistema
Favorable conditions for micromycetes development emerge in the storage of agricultural products. Ambient air temperature and humidity are the most important factors that affect the development of micromycetes, which are regulated through a variety of ventilation systems. They differ in energy and labor input, structure, operating principle, the stability of the generated microclimate, opportunities for the spread and development of micromycetes in the storehouses and so on. Preventive means are also used in mycological pollution control in the storehouses. This is a wash, paint with lime and disinfection of storage premises of agricultural product and the like. It was established that painting of walls with slaked lime and washing them by pressurized water can improve mycological state of potato storage premises only in the initial period of storage. Further development of micromycetes in the storehouses and air of storehouses depends upon storage conditions and duration as well as quality and contaminated by micromycetes of products brought in for storage and, mainly, employed microclimate control system
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/83596
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

37
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

11
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.