Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/83400
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Steponavičienė, Aušra;Kemzūraitė, Aurelija;Stankevičienė, Marija;Kraujutienė, Ingrida
Title: Lietuvos maisto sektoriuje taikomos vadybos sistemos
Other Title: Management systems applied to the Lithuanian food sector
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2011 : tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2011 : proceedings of the international scientific conference. Akademija, 2011, D. 1
Extent: p. 119-122
Date: 2011
Keywords: Maisto saugos užtikrinimas;Sertifikavimas;Kokybės vadybos sistema;Food safety assurance;Certification;Quality management systems
Abstract: Vienas iš svarbiausių maisto sektoriaus uždavinių yra efektyvus maisto produktų kokybės ir saugos užtikrinimas. Šio uždavinio sprendimui buvo sukurtos ir šiuo metu plačiai taikomos šiuolaikinės kokybės bei maisto saugos vadybos sistemos, diegiamos pagal ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS ir kitus tarptautinius standartus. Siekiant užtikrinti aukščiausius visos produktų tiekimo grandies (nuo žaliavų iki galutinio produkto, pasiekiančio vartotoją) kokybės reikalavimus, įmonėse dažnai diegiamos ir tarpusavyje integruojamos kokybės, aplinkos apsaugos bei maisto saugos vadybos sistemos. Tyrimo metu analizuota vadybos sistemų diegimo plėtra Lietuvos maisto įmonėse. Bent viena vadybos sistema yra sertifikuota 70-yje Lietuvos maisto įmonių. Iš jų, 44-iose vadybos sistema sertifikuota pagal ISO 9001:2008 standartą, 26-iose – pagal ISO 22000:2005, 22-ose – pagal ISO 14001:2005, 12-oje – pagal standarto BRC reikalavimus. Net 44 procentuose įmonių įdiegtos ir sertifikuotos dvi ar daugiau tarpusavyje integruotos vadybos sistemos
Effective food quality and safety assurance is one of the most important tasks of the food sector. Implementing an ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS or an other international standards modern quality management systems have been developed and currently are widely used to accomplish this task. In order to ensure the highest quality requirements in all food supply chain (from raw material to finished product that reaches the consumer), companies are often implemented and integrated with each other quality, environmental and food safety management. Development of implementing management systems in Lithuanian food companies was analyzed. At least one management system is certified at the 70th Lithuanian food companies. Of these, the management system according to the ISO 9001:2008 standard is certified at 44 companies, according to the ISO 22000:2005 – at 26 companies, according to the ISO 14001:2005 – at 22 companies and according to the requirements of the BRC standard – at 12 companies. Even 44 percent of the companies are implemented and certified by two or more integrated with each other management systems
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/83400
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

46
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

11
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.