Organisational aspects of the arrangement and design of green space and infrastructure in the agritourism farms: the case study from North-Eastern Poland
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Polucha, Iwona | ||
Date |
---|
2011 |
Straipsnyje nagrinėjamos vadybinės, o tiksliau organizacinės, žaliųjų erdvių ir infrastruktūros modeliavimo (projektavimo) problemos ūkiuose, vystančiose kaimo turizmo (Lenkijoje naudojama sąvoka „agroturizmo“) verslą. Studijos rengimo metu buvo tiriami šiaurės rytų Lenkijos, Varmijos–Mozūrijos regiono agroturizmo ūkiai. Naudojant sisteminio modeliavimo (projektavimo) ir atvejo analizės metodus buvo pateikti keturi skirtingi žaliųjų erdvių ir ūkių infrastruktūros i šdėstymo pavyzdžiai. Apibendrinti ir straipsnyje pateikti atvejai parodo įvairias galimybes, kaip kaimo turizmo (agroturizmo) ūkyje galima suderinti žaliąsias ir funkcines erdves. Studijos tikslas buvo pasiūlyti vadybines-organizacines priemones, tinkamas modeliuojant (projektuojant) ūkių, vystančių agroturizmo verslą, teritorijas, siekiant jas pritaikyti vis augantiems poilsiautojų poreikiams. Modeliuojant ūkio teritorijas, ypatingas dėmesis buvo skiriamas žaliųjų plotų kompozicijai bei komunikacinių sistemų, įvairių įrengimų, naudingų aktyviam ir pasyviam poilsiui, i šdėstymui. Numatytos vadybinės (organizacinės) priemonės padeda projektuoti ir pateikti ūkio visumą, kartu i šskiriant tam tikras funkcinės teritorinės erdvės (zonas) ir susieti jas su mažosios architektūros elementais: nedideliais vandens telkiniais, stadionais, sporto ir vaiku žaidimo aik štelėmis ir t. t., kurie padeda suformuoti tinkamas sąlygas poilsiui.
This paper describes the issues related to the adaptation of the rural areas for the tourism and recreation purposes. The research included the agritourism farms in the north-eastern Poland, which served as an example for the possible arrangement of the green areas with the consideration of the functionality zoning. The goal of the study was to present proposals for the zoning of the agritourism farms areas and development of green space for providing the services for the tourists and increase of the quality level of services. Special attention was paid to the composition of the greenery, communication and the elements of the furnishing used in the passive and active forms of recreation. The tourism infrastructure includes the allotted areas and the elements of the small architecture allowing for the different activities, for example garden ponds and piers, playgrounds, the sports and recreational equipment.