Ekologiškų morkų elektrocheminiai kokybės tyrimai ir tinkamumas žmogaus organizmui
Date |
---|
2010 |
Sveikame, pilnaverčiame maiste, be pagrindinių maisto medžiagų - baltymų, riebalų, angliavandenių- turi būti ir pakankamas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų. Daugumos vitaminų, pigmentų, eterinių aliejų, gliukozidų ir kitų medžiagų yra tik augalinės kilmės maisto produktuose, ypač daug daržovėse. Daržovėse aptikta beveik visų iki šiol žinomų vitaminų. Morkos - daržovės, rekomenduojamos naudoti kasdieninėje mityboje, vienos iš augalinės kilmės provitamino A turinčių daržovių, kurios sumažina riziką susirgti vėžinėmis ligomis. Šiuo metu vartotojų mitybai siūlomi ekologiški produktai. Ekologinis ūkininkavimas Lietuvoje tampa vis populiaresnis, o ekologinės gamybos žemės ūkio produkcija sulaukia didesnio vartotojų susidomėjimo. Ekologiška produkcija rekomenduojama kaip saugi ir tinkama sveikai mitybai. Ekologiškos produkcijos kokybė vertinama ne tik pagal įprastinius cheminius metodus, bet ir pagal elektrocheminius. Pagal nustatytus elektrocheminius rodiklius- pH, redokso potencialą ir savitąjį elektros laidį apskaičiuojama energetinė vertė P. Lietuvos žemės ūkio universitete vykdyti ekologiškų morkų veislių Korina, Vaiguva, Vytėnų Nanto, Svalia, Skalsa ir Šatrija tyrimai. Nustatyta, didžiausi kiekiai sausųjų medžiagų (17,27%) sukaupė Šatrijos veislės morkos. Karotino (171,2 mg kg"1), redukuoto cukraus (4,15 %), bendrojo cukraus (8,78 %) lyginant tarp minėtų veislių sukaupia morkų veislė Skalsa. Kitų veislių sausosios medžiagos variavo 13,86-15,48 %, karotino kiekiai 95,0-115,2 mg kg -\ redukuoto cukraus 2,87-3,80 %, bendrojo cukraus 7,55-8,11 % skaitinių verčių ribose. Atlikus nitratų kiekio tyrimus nustatyta, kad mažiausią nitratų kiekį (12,2 mg kg1) sukaupė morkų veislė Skalsa. Kitų veislių nitratų kiekiai variavo 15,1-65,38 mg kg"! skaitinių verčių ribose. Atlikus. [...].