Mitybos ir ištvermės fizinio krūvio poveikis studenčių kūno masei
Author | Affiliation | |||
---|---|---|---|---|
LT | Lietuvos kūno kultūros akademija | LT | ||
LT | ||||
Date |
---|
2010 |
Tyrimo tikslas - nustatyti ir įvertinti mitybos ir ištvermės fizinio krūvio poveikį studenčių kūno masei. Tyrime dalyvavo 40 tiriamųjų; nesportuojančios, studentės {n = 20) ir sportuojančios, kurios reguliariai lankė bendrosios aerobikos treniruotes 3 kartus per savaitę (n = 20). PrieS eksperimentą tiriamosios pildė anketas. Anketos klausimyną sudarė klausimai apie sveikatą, mitybą, fizinį aktyvumą ir žalingus įpročius. Eksperimentas truko šešis mėnesius. Eksperimento pradžioje ir pabaigoje buvo atliekami antropometriniai matavimai, apskaičiuotas kūno masės indeksas (KMI). Nesportuojančios studentės mankštinosi savarankiškai, tačiau nereguliariai. Sportuojančios tris kartus per savaitę po vieną valandą dalyvavo aerobikos pratybose, kuriose buvo atliekami aerobinės bei jėgos ištvermės pratimai skirtingoms raumenų grupėms. Rezultatai rodo, jog reguliarus aerobinę ištvermę lavinantis fizinis krūvis lemia kūno masės pokyčius. Sportuojančių studenčių kūno masė sumažėjo labiau (4,5%) negu nesportuojančių. KMI nesportuojančių studenčių grupėje beveik nepakito, tačiau abiejose grupėse KMI atitiko normą. Pagrindinis kriterijus, lemiantis tiriamųjų maisto produktų pasirinkimą, yra skoninės savybės. Daugiau negu pusė visų tiriamųjų 3-5 kartus per savaitę vartoja Šviežias daržoves. Sportuojančios studentės savo mityboje vartoja daugiausiai (93 %) augalinių riebalų (aliejų), tuo tarpu nesportuojančios vartoja ir kitus riebalus (27 %). Sportuojančios studentės daugiau vartoja maisto papildų bei vitaminų negu nesportuojančios, taip pat sportuojančiosios mažiau linkusios žalingiems įpročiams (rūkymui, alkoholio vartojimui).
The aim of this study was to identify and evaluate nutrition and exercise endurance effects of student body weight. The study included 40 subjects: not sportsmen students (n = 20) and students (n « 20) who regularly attended general aerobics workout 3 times a week. The experiment duration was six months. At the beginning and end of the experiment was carried out anthropometric measurements, calculated body mass index (BMI). Before the experiment, all subjects filled out questionnaires. Profile questionnaire were questions about health, nutrition, physical activity and addiction. The results showed that regular aerobic exercise determined by body weight changes. BMI in not sportsmen student group has remained virtually unchanged and was in the range of normal BMI in both groups. The main criterion for determining the subjects of food choice is taste. Not sportsmen subjects fewer taking food supplements and vitamins. Not sportsmen subjects more inclined to harmful habits (smoking, alcohol).