Šiaudų ir žolės mišinių presavimo į briketus parametrų tyrimas
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2010 |
Straipsnyje nagrinėjamas šiaudų ir žolės mišinių tinkamumas presuoti į briketus norint juos panaudoti kūrenimui. Darbo metu nustatyti briketų gamybos iš šiaudų ir žolių mišinių optirnalūs presavimo parametrai: optimalus šiaudų ir žolės mišinių drėgnis, slėgio jėga, reikalinga supresuoti šiuos mišinius į briketus. Tyrimams buvo panaudoti žieminię kviečių veislės 'Zenta' šiaudai bei pievų ir ganyk:lų žolė. Bandymai atlikti presuojant šiaudų ir žolės mišinius hidrauliniu presu į 40 mm skersmens briketus. Tyrimams buvo naudojami smulkinti šiaudų ir žolės mišiniai susmulkinti į <1, 1-3, 3-5, 5-7, 7-10 ir >10 mm frakcijas. Šiaudų ir žolės mišinių drėgnis svyravo nuo 10 % iki 14 %. Bandyta specialiai pagamintu hidrauliniu presu, kuris presavo šiaudus į cilindrinius 40 mm skersmens briketus. Laboratorinių bandymų metu presuoti 'Zenta' veislės kviečiu šiaudai, kurių drėgnis siekė nuo 10 iki 14 %. Smulkintų šiaudų pjaustinio ilgis svyravo nuo 1 iki 10 mm. Pagamintų briketų tankis siekė iki 900 kg/ nr'. Nustatyta slėgio jėga, reikalinga supresuoti šiaudų ir žolės mišinius į briketus, priklausomai nuo briketų tankio.
This article analyses possibilities of pressing straw and grass mix into briquettes. This briquettes suitability for buming small power stove. Huge influence on pressing is made by optimum moisture of pressed mass, length of chopped straw and grass mix, and pressing force, parameters of a granule or briquette, their density. Trials were performed by a specially bui lt hydraulic press which pressed straw into round briquettes of 40 mm diameter. During laboratory trials straw of 'Zenta' variety wheat and grass mix was press ed, the moisture of which ranged from 10% to 14%. The length of chopped straw varied from 1mm tolO mm. The density of produced briquettes reached up to 900 kg/nr', Chopping of straws had great influence upon pressing them into briquettes. Chopping fractions of <1; 1-3; 3-5; 5-7; 7-15; >15 mm were investigated. Pressing force required for pressing straw into briquettes depending on achieved briquette density has been established.