Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82708
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Kupčinskas, Artūras;Padgurskas, Juozas;Kreivaitis, Raimondas;Žarnauskaitė, Virgita
Title: Biologinių alyvų tribologinių savybių tyrimas
Other Title: Research into tribological properties biological oils
Is part of: Žemės ūkio inžinerija. , Nr. 42(1) (2010)
Extent: p. 48-61
Date: 2010
Keywords: Biologinė alyva;Antidiliminis priedas;Dilimas;Biological oil;Antiwear additive;Wear
Abstract: Biologinės alyvos yra gaminamos iš biologinės, dažniausiai augalinės, kilmės žaliavų ir gali būti naudojamos kaip aplinkai nekenksmingos alyvos, kurios lengvai suyra. Oksidacijai sulėtinti naudotas Lubrizol firmos antioksidantas 5150C (0,3 %), 0 aliejų tepamosioms savybėms pagerinti - Lubrizol firmos antidiliminis priedas 5034A. Naudota 0,2 %, 1 %, 2 % ir 3 % priedo koncentracija. Koncentracija pasirinkta atsižvelgiant į gamintojų rekomendacijas.Tyrimai atlikti keturių rutulių trinties mašina esant 150 N ir 300 N apkrovai. Tyrimai parodė, kad daugeliu atvejų antidiliminis priedas labai pagerina tiek rapsų, tiek ir saulėgrąžų aliejų dilimo slopinimo savybes. Skirtumą sudarė tik saulėgrąžų aliejus su mažu antidiliminio priedo kiekiu (0,2 %), bandant 150 N apkrova. Visais atvejais bandant mažos priedo koncentracijos aliejus trinties nuostoliai buvo didesni už gryno aliejaus. Tai rodo, kad kai priedo koncentracija yra per maža, priedai, konkuruodami su baziniu aliejumi, nepakankamai efektyviai adsorbuojasi ant trinties paviršiaus. Esant 150 N ir 300 N apkrovoms didžiausias efektyvumas gautas RA ir SA modifikuojant 2 % antidiliminio priedo. Didinant antidiliminio priedo koncentraciją iki 3 % didesnio slopinimo nenustatyta. Atliktų tyrimų duomenimis rapso ir saulėgrąžų aliejus, modifIkuotas antioksidantu 5150C (0,3%) ir antidiliminiu priedu 5034A (2 %), lyginant su analogiška etalonine biologine alyva pasižymi geresnėmis tepamosiomis savybėmis
Biolubricants are derived from bioresorses usually vegetable raw materials, can be used as no hazard and easily biodegradable lubricants. For inhibition of oil oxidation 0,3 % of Lubrizol antioxidant 5150C was used. Tribological properties of vegetable oils were improved using Lubrizol antiwear additive 5034A. The concentration of used antiwear additive was 0,2%, 1 %, 2 % and 3 %. The concentrations taken considering recommends of manufacturer. Four-ball trobometer was used for tribological tests. The load of 150N ir 300N was employed. The result shows that mostly presents of antiwear additive in sunflower and rapeseed oils increase the oil ability to protect the surfaces against wear. The difference rise when sunflower oil modified with low content (0,2 %) of antiwera additive in the 150 N regime. In all cases the fiction was higher using low content of antiwear additive in comparison with pure rapeseed oil. This fact show that in the case of low content of antiwear additive it can not make effective adsorption layer due to competition with base oil. The best result in rapeseed and sunflower oils obtained using 2 % of antiwear additive for both 150 N and 300 N loads. Increase in the contentment of antiwear additive till 3 % do not show any better result. The results show that tribological properties of rapeseed and sunflower oils modified with antioxidant 5150C (0,3%) ant antiwear 5034A (2%) additives are better in comparison with commercial biolubricant
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/82708
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.4 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

40
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

10
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.