Trąšų su aminorūgštimis įtaka žieminių kviečių derliui ir grūdų technologinėms savybėms
Date |
---|
2009 |
Veislės ‛Širvinta 1’ žieminiai kviečiai auginti 2006–2008 m. Lietuvos žemės ūkio universitete limnoglacialinio lengvo priemolio ant moreninio molio karbonatingame giliau glėjiškame išplautžemyje (IDg4-k), Calc(ar)i-Endohypogleyic Luvisol (LVg-n-w-cc). Silpnai šarminiame, labai didelio fosforingumo, vidutinio kalingumo, mažo azotingumo dirvožemyje žieminių kviečių, bamblėjimo tarpsniu papildomai patręštų aminorūgščių skirtingos koncentracijos (0,5–3,0 %) tirpalu N150P90K90 fone, grūdų derlius padidėjo 0,24–0,43 t ha-1. Aminorūgštys pagerino ir žieminių kviečių grūdų kokybinius rodiklius. Dėl aminorūgščių įtakos grūdų baltymingumas padidėjo 0,63–0,74 proc. vnt., sedimentacijos vertės – 2–5 cm3, kritimo skaičius – 22–44 s. Šlapiojo glitimo verčių kitimui aminorūgštys esminės įtakos neturėjo. Tyrimų metu nustatyta esminė žieminių kviečių grūdų baltymingumo (η = 0,83) ir sedimentacijos verčių (η = 0,80–0,96) priklausomybė nuo aminorūgščių tirpalo koncentracijos skystosiose amidinio azoto trąšose. Esminis (suminis) pakeičiamų ir nepakeičiamų aminorūgščių kiekio grūduose padidėjimas nustatytas patręšus aminorūgščių 2,5 ir 3,0 % koncentracijos tirpalu. Tinkamiausias nepakeičiamų aminorūgščių santykis (27,4 %) su bendru aminorūgščių kiekiu buvo grūduose žieminių kviečių, bamblėjimo tarpsniu patręštų aminorūgščių 0,5 % koncentracijos tirpalu.
Summary The winter wheat cv. ‛Širvinta-1’ was grown at the Lithuanian University of Agriculture’s Experimental Station during the period 2006–2008. The soil of the experimental site is glacial lacustrine loam on moraine loam Calcaric Luvisol. Winter wheat additionally foliar – fertilised with liquid amide nitrogen fertiliser at a rate of 30 kg ha-1 N containing different concentrations of amino acids (0.0–3.0%) at booting stage produced a grain yield increase of 0.24–0.43 t ha-1. Amino acids were also found to improve winter wheat yield quality indicators. Under the effect of amino acids, grain protein content increased by 0.63–0.74 percentage points, sedimentation volume by 2–5 cm3, and falling number by 22–44 s. Amino acids did not have any significant effect on the variation of wet gluten values. Winter wheat grain protein content and sedimentation values were found to statistically significantly correlate with amino acid concentration in liquid amide nitrogen fertiliser (η = 0.83* and η = 0.80*–0.96*, respectively). A significant increase in the total content of essential and nonessential amino acids in grain was identified for the treatments applied with 2.5 and 3.0% amino acid solutions. The best ratio of essential amino acids (27.4%) to the total amino acids content was found for the grain of winter wheat fertilised with 0.5% solution of amino acids at booting stage. Liquid amide nitrogen fertilisers with 2.5 and 3.0% amino acid concentrations gave the greatest increase in the glutamic acid content in grain.