Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82372
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLugauskas, Albinas-
dc.contributor.authorSelskienė, Aušra-
dc.contributor.authorButkienė, Rita-
dc.contributor.authorKemzūraitė, Aurelija-
dc.contributor.authorRailienė, Marija-
dc.contributor.authorZvicevičius, Egidijus-
dc.coverage.spatialLT-
dc.date.accessioned2019-05-17T00:12:57Z-
dc.date.available2019-05-17T00:12:57Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.issn13920227-
dc.identifier.otherVDU02-000044014-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12259/82372-
dc.description.abstract2006-2009 metų laikotarpiu nustatyta, kad uždarose gamybinėse patalpose laikomuose ir įvairiais budais bei tikslais perdirbamuose grūduose ir iš jų pagamintuose produktuose aptinkami įvairių rūšių mikromicetai, kuriuos pagal kilmę galima suskirstyti į gamtinius ir techninius. Pagal gautus rezultatus gamtiniams priskiriami daugelio rūšių Fusarium genties, Alternaria, kai kurių rūšių Penicillium, Aspergillus, Talaromyces, Cladosporium, Drechslera, Botrytis genčių grybai; techniniams - keletas Penicillium, Aspergillus, Rhizopus, Rhizomucor, rečiau kitų genčių rūšių grybai. Jų įvairovė ir biologiniai, ypač fiziologiniai savitumai, glaudžiai siejasi su vykdomų technologinių operacijų pobūdžiu, žaliavos cheminių ir fizinių savybių ypatumais bei aplinkos, kurioje vykdomi grūdų apdorojimo, perdirbimo ir jų produktų gamybos procesai, specifiškumu. Stipriai grybus veikia temperatūra, esanti aplinkoje žaliavos apdorojimo ir produktų gamybos technologinių procesų metu. Kai grūdų žaliavoje ar produktuose temperatūra pakyla virš 50 °C ir daugiau, dalies grybų rūšių pradai žūva, išlieka tik Aspergillus, Penicillium, Rhizopus, rečiau kitų genčių kai kurių rūsių pradai,'kurie tokiomis ekstremaliomis sąlygomis dar geba vystytis, funkcionuoti, ir išskirti į aplinką metabolitus (fermentus, alergenus, toksinus)lt
dc.description.abstractDuring the years 2006-2009, it was established that micromycetes belonging to various species can be detected both in grain stored in closed industrial premises and processed in various technological ways with different purposes and in products made of them. These micromycetes can be conditionally divided into 2 groups on the basis of the way the micromycetes find themselves in grain and its products: natural and industrial. According to the data obtained a variety of species of isolated fungi of genera Fusarium, Alternaria, some species from genera Penicillium, Aspergillus, Talaromyces, Cladosporium. Drechslera, Botrytis, can be ascribed to the natural group; while some species from Penicillium, Aspergillus, Rhizopus, Rhizomucor and rarely from other genera can be ascribed to the industrial group. Their diversity and biological, especially physiological peculiarities, have a close connection with the character of technological operations, chemical and physical properties of a raw material, and environment in which technological processes of processing occur. In this technological process the temperature rises up to 50 °C and more degrees above zero. The propagules of the major part of fungi are killed and lost. But some fungi from Aspergillus, Penicillium, Rhizopus, rare from other Venera, survive under such extreme conditions and start to develop and to function. Their ability to excrete enzymes and toxic secondary metabolites (enzymes, toxines) has been determineden
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetas-
dc.description.sponsorshipŽemės ūkio akademija-
dc.format.extentp. 57-65-
dc.language.isolt-
dc.relation.ispartofMaisto chemija ir technologija = Food chemistry and technology = Химия и технология пищи : mokslo darbai / Kauno technologijos universiteto Maisto institutas. Kaunas : KTU Maisto institutas, 2009, T. 43, Nr. 2-
dc.relation.isreferencedbyIndexCopernicus-
dc.relation.isreferencedbyCAB Abstracts-
dc.subjectGrūdailt
dc.subjectPerdirbimaslt
dc.subjectProduktailt
dc.subjectMikromicetailt
dc.subjectŽalalt
dc.subjectPavojus sveikatailt
dc.subjectGrainen
dc.subjectProcessingen
dc.subjectProductsen
dc.subjectMicromycetesen
dc.subjectDamageen
dc.subjectDanger for peopleen
dc.subject.classificationStraipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)-
dc.subject.otherChemijos inžinerija / Chemical engineering (T005)-
dc.titleMikromicetai grūduose ir jų perdirbimo produktuoselt
dc.title.alternativeMicromycetes in grain and ready products of they processingen
dc.typeresearch article-
dcterms.bibliographicCitation28-
dc.date.updated2010-03-09T15:35Z-
local.object{"source": {"code": "vdu", "handle": "44014"}, "publisher": {"other": ["KTU Maisto institutas"], "list": false}, "db": {"clarivate": false, "scopus": false, "list": true}, "issn": ["1392-0227"], "code": "S4", "subject": ["T005"], "country": "LT", "language": "lt", "area": "T", "original": true, "pages": 9, "sheets": 0.643, "timestamp": "20100309153528.0", "account": {"year": 2009, "late": false}, "na": 6, "nip": 0, "affiliation": [{"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Lugauskas", "fname": "Albinas", "status": "0", "name": "Lugauskas, Albinas"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Selskienė", "fname": "Aušra", "status": "0", "name": "Selskienė, Aušra"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Butkienė", "fname": "Rita", "status": "0", "name": "Butkienė, Rita"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "F7AB210173AF870B93E9AF36E468F4BE", "lname": "Kemzūraitė", "fname": "Aurelija", "status": "1", "name": "Kemzūraitė, Aurelija"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "DD7C65ECA9C536E727AAA5CEC6FD4D12", "lname": "Railienė", "fname": "Marija", "status": "0", "name": "Railienė, Marija"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "19B090ADAB8A86BC70B127C542B94350", "lname": "Zvicevičius", "fname": "Egidijus", "status": "1", "orcid": "0000-0002-5028-7519", "name": "Zvicevičius, Egidijus"}]}-
local.typeS-
item.fulltextNo Fulltext-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.deptŠvietimo akademija-
crisitem.author.deptŽemės ūkio inžinerijos fakultetas-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
crisitem.author.deptŽemės ūkio inžinerijos fakultetas-
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

76
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

21
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.