Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82263
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Chemijos inžinerija / Chemical engineering (T005)
Author(s): Urbienė, Sigita;Šarkinas, Antanas;Jonavičius, Vytautas
Title: Pieno perdirbimo procesų įtakos tetraciklino aktyviajai medžiagai įvertinimas difuzijos į agarą metodu
Other Title: Impact of the milk processing technological factors on changes in tetracycline activity
Is part of: Maisto chemija ir technologija = Food chemistry and technology = Химия и технология пищи : mokslo darbai / Kauno technologijos universiteto Maisto institutas. Kaunas : KTU Maisto institutas, 2009, T. 43, Nr. 2
Extent: p. 96-105
Date: 2009
Keywords: Pienas;Technologiniai veiksniai;Tetraciklinas;Aktyvioji medžiaga;Difuzijos į agarą metodas;Milk;Tetracycline;Technological process;Activity
Abstract: Difuzijos į agarą metodu ištirta pieno perdirbimo technologinių veiksnių įtaka antibiotiko tetraciklino aktyviosios medžiagos pokyčiams. Pieno mėginiai su tetraciklino aktyviosios medžiagos koncentracija 0,015 mg/ml buvo veikiami tokiais technologiniais veiksniais: pasterizuojami keičiant pasterizacijos temperatūrą nuo 63 iki 85°C, keičiamas išlaikymo laikas nuo 0 iki 25 min esant temperatūrai 90°C , laikomi 7-8°C temperatūroje 72 h, užšaldomi (-20°C) ir atšildomi (+10°C), homogenizuojami bei rauginami. Tetraciklino aktyviosios medžiagos pasikeitimams įvertinti taikytas mikrobiologinis difuzijos į agarą metodas nustatant slopinimo zonų skersmenį. Slopinimo zonų skersmens pokyčiai panaudojant testavimo kultūras Escherichia coli ir Staphylococcus aureus netiesiogiai parodė tetraciklino aktyviosios medžiagos sumažėjimą. [...]
The impact of technological factors on changes in the tetracycline antibiotics active substance was studied. Milk samples with the tetracycline active substance concentration (1.5 mg/100 ml milk) were exposed to the following technological factors: pasteurization by altering pasteurization temperature from 63 to 85°C; changing the exposure time from 0 to 25 min. at 90°C; keeping for 72 h at 7-8°C ; freezing (-20°C ), and defrosting (+10°C); homogenizing and culturing. To evaluate changes in the tetracycline active substance the microbiological method of fiffusion into agar was used while determining the diameter of inhibition zones. Changes in the diameter of the inhibition zones using Escherichia coli and Staphylococcus aureus indicated indirectly the reduction of tetracycline active substance. [...]
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/82263
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.52 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

41
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

8
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.