Pieno perdirbimo procesų įtakos tetraciklino aktyviajai medžiagai įvertinimas difuzijos į agarą metodu
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Šarkinas, Antanas | ||
Date |
---|
2009 |
Difuzijos į agarą metodu ištirta pieno perdirbimo technologinių veiksnių įtaka antibiotiko tetraciklino aktyviosios medžiagos pokyčiams. Pieno mėginiai su tetraciklino aktyviosios medžiagos koncentracija 0,015 mg/ml buvo veikiami tokiais technologiniais veiksniais: pasterizuojami keičiant pasterizacijos temperatūrą nuo 63 iki 85°C, keičiamas išlaikymo laikas nuo 0 iki 25 min esant temperatūrai 90°C , laikomi 7-8°C temperatūroje 72 h, užšaldomi (-20°C) ir atšildomi (+10°C), homogenizuojami bei rauginami. Tetraciklino aktyviosios medžiagos pasikeitimams įvertinti taikytas mikrobiologinis difuzijos į agarą metodas nustatant slopinimo zonų skersmenį. Slopinimo zonų skersmens pokyčiai panaudojant testavimo kultūras Escherichia coli ir Staphylococcus aureus netiesiogiai parodė tetraciklino aktyviosios medžiagos sumažėjimą. [...]
The impact of technological factors on changes in the tetracycline antibiotics active substance was studied. Milk samples with the tetracycline active substance concentration (1.5 mg/100 ml milk) were exposed to the following technological factors: pasteurization by altering pasteurization temperature from 63 to 85°C; changing the exposure time from 0 to 25 min. at 90°C; keeping for 72 h at 7-8°C ; freezing (-20°C ), and defrosting (+10°C); homogenizing and culturing. To evaluate changes in the tetracycline active substance the microbiological method of fiffusion into agar was used while determining the diameter of inhibition zones. Changes in the diameter of the inhibition zones using Escherichia coli and Staphylococcus aureus indicated indirectly the reduction of tetracycline active substance. [...]