Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82260
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorRamanauskienė, Kristina-
dc.contributor.authorSavickas, Arūnas-
dc.contributor.authorInkėnaitė, Asta-
dc.contributor.authorVitkevičius, Konradas-
dc.contributor.authorKasparavičienė, Giedrė-
dc.contributor.authorBriedis, Vitalis-
dc.contributor.authorAmšiejus, Algirdas-
dc.coverage.spatialLT-
dc.date.accessioned2019-05-16T23:58:42Z-
dc.date.available2019-05-16T23:58:42Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.issn1010660X-
dc.identifier.otherVDU02-000043846-
dc.identifier.urihttps://www.mdpi.com/1010-660X/45/9/712/pdf-
dc.description.abstractTyrimo tikslas. Ištirti lietuviško propolio fenolinės rūgštis ir palyginti su kaimyninių šalių (Latvijos ir Lenkijos) propolio sudėtimi, atsižvelgiant į propolio rinkimo vietose dominuojančią augmeniją. Taip pat įvertinti surenkamo propolio sluoksnio dydžio (mm) įtaką žaliavos kokybei, nustatant fenolinių rūgščių kiekį. Medžiagos ir metodai. Propolis surinktas Lietuvoje, Lenkijoje ir Latvijoje 2006 ir 2007 m. liepos mėnesį. Fenolinių rūgščių kokybinė ir kiekybinė analizė atlikta pritaikant efektyviosios skysčių chromatografijos metodą (ESCh). Rezultatai. Tyrimų duomenimis, kokybinė ir kiekybinė fenolinių rūgščių sudėtis propolyje priklauso nuo to, kokie augalai dominuoja vietovėse, kuriose bitės renka medžiagas propolio žaliavai. Be to, didesnis kiekis veikliųjų medžiagų nustatyta propolyje, surinktame vietovėse, kuriose dominuoja lapuočiai medžiai. Nustatyta, kad dominuojančios fenolinės rūgštys yra ferulinė rūgštis ir kumaro rūgštis. Jos galėtą būti kokybės rodikliu žaliavos standartizavimui, gaminant propolio preparatus. Išvados. Sukurta analizės metodika, pritaikant efektyviosios skysčių chromatografijos metodą, fenoiinių rūgščių identifikavimui ir kiekio nustatymui propolyje. Fenoiinių rūgščių įvairovė propolyje priklauso nuo žaliavos surinkimo vietovėje dominuojančios augmenijos. Tyrimais įrodyta, kad didžiausias fenoiinių rūgščių kiekis propolyje, surinktame vietovėse, kuriose dominuoja lapuočiai medžiai bei pievos. Tyrimais įrodyta, kad dominuojančios fenolinės rūgštys propolyje yra ferulinė rūgštis ir kumaro rūgštis. Eksperimentiniai tyrimai parodė, kad surenkamo propolio sluoksnio storis bičių avilyje taip pat turi įtakos jo cheminei sudėčiailt
dc.description.abstractThe aim of the study was to analyze phenolic acids in Lithuanian propolis and to compare it with the composition of propolis in neighboring countries (Latvia and Poland) according to the predominant flora in the collecting places. The study was also aimed at the evaluation of the effect of the layer thickness (mm) of the harvested propolis on the quality of the raw material in determining the amount of phenolic acids. Materials and methods. The object of the study was propolis collected in Lithuania. Poland, and Latvia in late July of 2006 and 2007. The qualitative and quantitative analysis of phenolic acids was performed using the high-performance liquid chromatography technique (HPLC). Results. The results of the study showed that the quantitative and qualitative composition of phenolic acids in propolis depended on the plants from which the bees in the area collected substances for the raw material of propolis. The predominant phenolic acids were determined to be ferulic and coumaric acids, and they may be among the main indicators of quality in the standardization of the raw material and preparations of propolis. Conclusion. We created an HPLC-based analysis method for the identification and quantification of phenolic acids in propolis. The variety of phenolic acids in propolis depends on the vegetation predominating in the harvesting area. Studies have shown that the highest amount of phenolic acids is observed in propolis harvested in areas characterized by the predominance of deciduous trees and meadows. Results have also shown that ferulic and coumaric acids are the predominant phenolic acids in propolis. The thickness of the layer of the collected propolis in the hive also influences its chemical compositionen
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetas-
dc.description.sponsorshipŽemės ūkio akademija-
dc.format.extentp. 712-717-
dc.language.isoen-
dc.relation.ispartofMedicina. , 2009, t. 45, Nr. 9-
dc.relation.isreferencedbyScience Citation Index Expanded (Web of Science)-
dc.relation.isreferencedbyMEDLINE-
dc.relation.isreferencedbyIndexCopernicus-
dc.subjectPropolislt
dc.subjectEfektyvioji skysčių chromatografijalt
dc.subjectFitocheminiai junginiailt
dc.subjectFenolinės rūgštyslt
dc.subjectPropolisen
dc.subjectHigh-performance liquid chromatographyen
dc.subjectPhytochemical compoundsen
dc.subjectPhenolic acidsen
dc.subject.classificationStraipsnis Clarivate Analytics Web of Science / Article in Clarivate Analytics Web of Science (S1)-
dc.subject.otherAgronomija / Agronomy (A001)-
dc.titleAnalysis of content of phenolic acids in Lithuanian propolis using high-performance liquid chromatography techniqueen
dc.title.alternativeFenolonių rūgščių kiekio lietuviškame propolyje analizė pritaikant efektyviosios skysčių chromatografijos metodąlt
dc.typeresearch article-
dc.identifier.isiWOS:000271216700007-
dcterms.bibliographicCitation18-
dc.date.updated2020-01-31T09:24Z-
local.object{"source": {"code": "vdu", "handle": "43846"}, "publisher": {"list": false}, "db": {"clarivate": true, "scopus": false, "list": true}, "issn": ["1010-660X"], "code": "S1", "subject": ["A001"], "url": ["https://www.mdpi.com/1010-660X/45/9/712/pdf"], "country": "LT", "language": "en", "area": "A", "original": true, "pages": 6, "sheets": 0.429, "timestamp": "20200131092444.0", "account": {"year": 2009, "late": false}, "na": 7, "nip": 0, "affiliation": [{"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Ramanauskienė", "fname": "Kristina", "status": "0", "name": "Ramanauskienė, Kristina"}, {"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Savickas", "fname": "Arūnas", "status": "0", "name": "Savickas, Arūnas"}, {"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Inkėnaitė", "fname": "Asta", "status": "0", "name": "Inkėnaitė, Asta"}, {"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Vitkevičius", "fname": "Konradas", "status": "0", "name": "Vitkevičius, Konradas"}, {"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Kasparavičienė", "fname": "Giedrė", "status": "0", "name": "Kasparavičienė, Giedrė"}, {"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Briedis", "fname": "Vitalis", "status": "0", "name": "Briedis, Vitalis"}, {"contribution": 0.14285714285714, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.14285714285714, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "8796A251377D9BC1169F7C37258EA65A", "lname": "Amšiejus", "fname": "Algirdas", "status": "1", "orcid": "0000-0002-8534-6697", "name": "Amšiejus, Algirdas"}]}-
local.typeS-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Files in This Item:
marc.xml10.88 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

8
checked on Jun 6, 2021

Page view(s)

44
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.