Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82178
Type of publication: conference paper
Type of publication (PDB): Straipsnis nerecenzuojamoje Lietuvos konferencijos medžiagoje / Article in non-peer-reviewed Lithuanian conference proceedings (P2c)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Kordušienė, Skaidra;Kraujutienė, Ingrida
Title: Maistui skirtų daigintų sėklų sauga
Other Title: Safety of sprouted seeds for food
Is part of: Jaunimas siekia pažangos - 2009 / LŽŪU. , 2009
Extent: p. 115-118
Date: 2009
Keywords: Daigintos maisto sėklos;Mikotoksinai;Detoksikacija;Sprouted seeds for food;Mycotoxins;Detoxication
Abstract: Mityba veikia žmonių sveikatą ir įvairių maisto medžiagų pagalba apsaugo arba sukelia įvairius susirgimus. Todėl šiandieniam vartotojui svarbu pateikti kiek galima saugesnį ir maistingesnį produktą. Sėklų daiginimas yra vienas natūralių minimalaus perdirbimo būdų, padidinančių maisto produktų mitybinę vertę. Sėkloms sudygti reikalingas optimalus temperatūros bei drėgnio santykis skatina ne tik sėklų dygimą, bet ir mikroskopinių grybų augimą. Tai gali įtakoti galutinės produkcijos didelę mikrobiologinę taršą. Mikroorganizmai sukelia ne tik maisto produktų kokybės pakitimus, bet ir sintetina toksiškus junginius. Siekiant to išvengti, jau eilę metų yra tyrinėjamos fungicidinį poveikį turinčios dezinfekavimo medžiagos. 2007-2008 metais LŽŪU taip pat buvo atlikti tyrimai su kviečiais lentos, ridikėliais Warta ir liucernomis Europa. Tirti mikotoksinai T-2, ochratoksinas ir bendras aflatoksinų kiekis nedaigintose, daigintose nedetoksikuotose bei detoksikuotose sėklose. Detoksikavimui buvo naudotas vandenilio peroksido tirpalas. Tiriant ypač pavojingus mikotoksinus gavome skirtingus rezultatus. Tirta detoksikavimo priemonė 6 % vandenilio peroksido tirpalas buvo neefektyvi detoksikuojant mikotoksinus. Dygimo proceso metu tirtų mikotoksinų kiekis mažėjo
Nutrition has influence on human health, therefore today's task is to produce for consumers safe and nutritious products. Seed sprouting is alternative processing method. Sprouted seeds also are very good environment for microorganisms because of the optimal temperature and humidity regime during sprouting process. It may influence microbial pollution of final product. Microorganisms can cause changes of product quality, but also form toxic metabolites. For that reason scientists investigate disinfectants with fungicidal effect. In 2007 - 2008 in Lithuanian University of Agriculture research was carried out with wheat Zentos, radish Warta, alfalfa Europa. It was investigated amounts of mycotoxins T - 2, aflatoxins and ochratoxin in unsprouted and sprouted non - detoxicated and detoxicated seeds. For detoxication was used solution of hydrogen peroxide. The biggest amounts of mycotoxins was determined on unsprouted seeds. Used detoxication solution 6% H2O7was unefective in mycotoxins reduction. During the sprouting process amounts of investigated mycotoxins decreased
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/82178
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

47
checked on Dec 24, 2021

Download(s)

11
checked on Dec 24, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.