Maistui skirtų daigintų sėklų sauga
Date |
---|
2009 |
Mityba veikia žmonių sveikatą ir įvairių maisto medžiagų pagalba apsaugo arba sukelia įvairius susirgimus. Todėl šiandieniam vartotojui svarbu pateikti kiek galima saugesnį ir maistingesnį produktą. Sėklų daiginimas yra vienas natūralių minimalaus perdirbimo būdų, padidinančių maisto produktų mitybinę vertę. Sėkloms sudygti reikalingas optimalus temperatūros bei drėgnio santykis skatina ne tik sėklų dygimą, bet ir mikroskopinių grybų augimą. Tai gali įtakoti galutinės produkcijos didelę mikrobiologinę taršą. Mikroorganizmai sukelia ne tik maisto produktų kokybės pakitimus, bet ir sintetina toksiškus junginius. Siekiant to išvengti, jau eilę metų yra tyrinėjamos fungicidinį poveikį turinčios dezinfekavimo medžiagos. 2007-2008 metais LŽŪU taip pat buvo atlikti tyrimai su kviečiais lentos, ridikėliais Warta ir liucernomis Europa. Tirti mikotoksinai T-2, ochratoksinas ir bendras aflatoksinų kiekis nedaigintose, daigintose nedetoksikuotose bei detoksikuotose sėklose. Detoksikavimui buvo naudotas vandenilio peroksido tirpalas. Tiriant ypač pavojingus mikotoksinus gavome skirtingus rezultatus. Tirta detoksikavimo priemonė 6 % vandenilio peroksido tirpalas buvo neefektyvi detoksikuojant mikotoksinus. Dygimo proceso metu tirtų mikotoksinų kiekis mažėjo.
Nutrition has influence on human health, therefore today's task is to produce for consumers safe and nutritious products. Seed sprouting is alternative processing method. Sprouted seeds also are very good environment for microorganisms because of the optimal temperature and humidity regime during sprouting process. It may influence microbial pollution of final product. Microorganisms can cause changes of product quality, but also form toxic metabolites. For that reason scientists investigate disinfectants with fungicidal effect. In 2007 - 2008 in Lithuanian University of Agriculture research was carried out with wheat Zentos, radish Warta, alfalfa Europa. It was investigated amounts of mycotoxins T - 2, aflatoxins and ochratoxin in unsprouted and sprouted non - detoxicated and detoxicated seeds. For detoxication was used solution of hydrogen peroxide. The biggest amounts of mycotoxins was determined on unsprouted seeds. Used detoxication solution 6% H2O7was unefective in mycotoxins reduction. During the sprouting process amounts of investigated mycotoxins decreased.