Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82122
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Paulauskienė, Aurelija;Žebrauskienė, Audronė;Duchovskis, Pavelas;Samuolienė, Giedrė;Tarasevičienė, Živilė
Title: Dumplūnių (Physalis L.) rūšių biologinių savybių ir cheminės sudėties palyginimas
Other Title: Comparison of biological characteristics and chemical composition of Physalis L. species
Is part of: Žemės ūkio mokslai. , 2009, T. 16, Nr. 1-2
Extent: p. 53-60
Date: 2009
Keywords: Physalis peruviana L;Physalis pubescens L;Vaisiai;Produktyvumas;Cheminė sudėtis;Physalis peruviana L;Physalis pubescens L;Fruits;Productivity;Chemical composition
Abstract: 2007–2008 m. LŽŪU augintos dviejų rūšių dumplūnės Physalis L. – Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje bei LSDI Augalų fiziologijos laboratorijoje. Tirtos jų biologinės savybės, derlingumas. Dumplūnių augimas, derlius bei vidutinė vaisiaus masė priklausė nuo dumplūnių rūšies. Physalis pubescens L. bendras derlius ir vidutinė vaisiaus masė buvo didesnė. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir sacharidų kiekiai. Nustatyta, kad sausųjų medžiagų ir askorbo rūgšties daugiau sukaupė rugpjūtį nuskinti sunokę vaisiai. Patikimai didžiausi šių junginių kiekiai buvo Physalis peruviana L. vaisiuose – 16,73 % sausųjų medžiagų ir 256,6 mg kg–1 askorbo rūgšties. Daugiau tirpių sausųjų medžiagų sukaupė rugsėjį surinkti vaisiai. Didžiausi kiekiai – 10,13 % – nustatyti taip pat Physalis peruviana L. vaisiuose. Spalį  surinktuose vaisiuose visų šių junginių kiekiai buvo mažiausi. Didesnius vidutinius žaliosios ląstelienos kiekius sukaupė Physalis pubescens L. vaisiai – 2,98 %. Bendrasis sacharidų kiekis abiejų rūšių dumplūnių vaisiuose buvo panašus. Daugiau fruktozės ir maltozės nustatyta Physalis pubescens L. vaisiuose – atitinkamai 0,84 ir 0,07 %, daugiau gliukozės ir sacharozės – Physalis peruviana L. vaisiuose – atitinkamai 0,78 ir 0,31 %
Two species of the genus Physalis L., Physalis peruviana L. and Physalis pubescens L., were grown at the Lithuanian University of Agriculture during 2007–2008. Analyses of chemical composition were performed at the Department of Horticulture of the Lithuanian University of Agriculture and at the Laboratory of Plant Physiology of the Lithuanian Institute of Horticulture. The biological characteristics and productivity of Physalis L. species were investigated. The growth, productivity and fruit weight of P. peruviana and P. pubescens plants were species-dependent. The average fruit mass and the total productivity were higher in Physalis pubescens L. The chemical composition of both Physalis L. species (dry matter content, soluble solids, ascorbic acid, soluble carbohydrate and crude fibre) was evaluated. The highest content of dry matter and ascorbic acid were estimated in mature fruits harvested in August. The significantly highest content of dry matter (16.73%) and of ascorbic acid (25.66 mg 100 g–1) was determined in Physalis peruviana L fruits. The highest content of soluble solids was accumulated in fruits harvested in September and in Physalis peruviana L.  fruits (10.13%). The lowest contents of dry matter, soluble solids and vitamin C were found in fruits harvested in October. The largest amount of crude fibber (2.98%) was determined in Physalis pubescens L. fruits. The total amount of soluble carbohydrates in the Physalis L. fruits was similar. The higger content of fructose and maltose was determined in Physalis pubescens L. fruits (respectively 0.84 and 0.07%), and of glucose and saccharose in Physalis peruviana L. fruits (respectively 0.78 and 0.31%)
Internet: http://images.katalogas.lt/maleidykla/Zem_2009-1/str07_053-060_psl.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.83 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

44
checked on Dec 10, 2019

Download(s)

6
checked on Dec 10, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.