Paprastojo moliūgo (Cucurbita pepo) sėklų ir išspaudų cheminės sudėties palyginimas
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
Kraujutienė, Ingrida |
Date |
---|
2009 |
Maistas žmogaus organizmui, yra svarbus ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui, todėl daug dėmesio skiriama žmogaus mitybai. Darbo tikslas įvertinti įvairių veislių paprastųjų moliūgų sėklų ir jų išspaudų kai kuriuos cheminės sudėties rodiklius ir galimybę naudoti maistui. Lietuvos žemės ūkio universiteto bandymų stoties pomologiniame sode 2007 - 2008 m. buvo auginti 'Herakles', 'Golosemiannaja', 'Mirandos', 'Danajos' veislių moliūgai. Standartiniais metodais buvo nustatyti sausųjų medžiagų, žalių riebalų, žalios ląstelienos, NDF ląstelienos, MADF ląstelienos kiekiai paprastojo moliūgo sėklose ir išspaudose. Tirtų moliūgų sėklose sausųjų medžiagų kiekiai iš esmės nesiskyrė. Šių medžiagų kiekio esminiai skirtumai nustatyti 'Golosemiannaja' ir 'Mirandos' sėklų išspaudose. 'Danajos' sėklose nustatyta daugiausiai žalių riebalų - 48,00 %. Mažiausiai žalių riebalų aptikta 'Mirandos' sėklų išspaudose, - 7,60 %. Mažiausiai žalios ląstelienos nustatyta 'Herakles' sėklose ir jų išspaudose, o NDF ląstelienos - 'Danajos' sėklose ir jų išspaudose. MADF ląstelienos tirtų sėklų išspaudose buvo panašūs kiekiai. 'Danajos' moliūgų sėklose šios ląstelienos buvo mažiausiai, ‘Golosemiannaja’– daugiausiai.
Oil pumpkin cultivars (Cucurbita pepo L.) ‘Herakles’, ‘Golosemiannaja’, ‘Miranda’ and ‘Danaja’ were grown in experimental station of Lithuanian University of Agriculture in 2007–2008. The aim of this work is to compare chemical content of different cultivar oil pumpkin seeds and oil cakes. Standart methods were applied for the determination of chemical composition of oil pumpkin seeds and oil cakes: dry matters, crude oil, crude fiber, NDF fiber, MADF fiber. Significant difference of dry matter in oil pumpkin seeds wasn‘ t determined. 'Golosemiannaja' and 'Mirandos' oil cakes amount of dry matter was significant. The biggest amount of crude oil (48 %) has been determinated in ‘Danaja’ oil pumpkin seeds. The lowest amount of crude oil has been established in 'Miranda' pumpkin seeds oil cake – 7,6 % . The lowest amount of crude fiber has been determinated in ‘Herakles’ oil pumpkin seeds and oil cakes. The lowest amount of NDF fiber has been determinated in ‘Danaja’ oil pumpkin seeds and oil cakes, the highest amount – in ‘Miranda’. Similar amounts of MADF fiber were in all pumpkin seeds oil cake. The lowest amounts of this fiber were in ‘Danaja’ oil pumpkin seeds and the highest – in ‘Golosemiannaja’.