Žirnių ir pupų miltų priedų įtaka kiaulių augimui, mėsingumui ir kai kuriems mėsos kokybiniams rodikliams
Date |
---|
2009 |
Norint nustatyti žirnių ir pupų miltų priedų įtaką Lietuvos baltųjų ir Pjetreno veislės I kartos mišrūnų kiaulių augimui, mėsingumui ir kai kuriems mėsos kokybiniams rodikliams, analogų principu sudarytos penkios grupės, po 10 paršų kiekvienoje. I (kontrolinės) grupės kiaulės buvo šeriamos vien miežiniais miltais. II grupės kiaulės gavo 85 proc. miežinių miltų ir 15 proc. žirnių miltų pašarų mišinį, o III grupės kiaulių racionas buvo sudarytas iš 75 proc. miežinių ir 25 proc. žirnių miltų. IV grupės kiaulės gavo 20, o V – 30 proc. pupų miltų priedų; likusią jų raciono dalį sudarė miežiniai miltai. Visoms kiaulių grupėms buvo skirti premiksai. Didžiausi priesvoriai per parą nustatyti V grupės kiaulių – 20,47 proc. didesni palyginti su kontroline grupe. Duodant 30 proc. pupų priedo kiekį, gauta 4,91 proc. daugiau raumenų ir 4,76 proc. mažiau lašinių palyginti su kontroline grupe. Naudojant 15 proc. ir 25 proc. žirnių priedo bei 20 proc. pupų miltų, šie rodikliai buvo mažesni, bet geresni už kontrolinės grupės kiaulių mėsingumo duomenis. Lyginant vidaus organų išsivystymą, esminių skirtumų tarp bandomųjų (II, III, IV ir V) kiaulių grupių ir kontrolinės (I) grupės nenustatyta. Žirnių ir pupų miltų priedai teigiamai veikė mėsos morfologinę sudėtį, nugaros ilgiausiojo raumens kokybinius bei mėsos juslinius rodiklius. Geriausia vandens rišlumo geba pasižymėjo III grupės kiaulių mėsa, skirtumas su kontroline grupe sudarė 4,02 proc. Mažiausi virimo nuostoliai buvo V grupės kiaulių mėsos; skirtumas tarp šios ir bandomosios grupės buvo 4,03 proc. III grupės kiaulių mėsa įvertinta geriausiai pagal skonio kriterijų; skirtumas tarp jos ir kontrolinės (I) grupės kiaulių mėsos sudarė daugiau kaip 1 balą.
In order to determine the potential influence of pea and bean meal supplementation on the performance, meat yield and meat quality of the 1st generation of Lithuanian Whites and Pietren pig breeds. Fifty pigs were divided by stratified random sampling into 5 groups (Group 1-5) each of 10 pigs. Group 1 (control) was fed a barley flour diet. Four experimental groups were fed a diets formulated with different amounts of barley flour (85 %, 80 %, 75 % and 70%) and pea meal (15 %, 20 %, 25% and 30%) mixture in Groups 2, 3, 4 and 5, respectively. All diets were supplemented with minerals and vitamins. The highest one day make-weight was established in the 5th group, which constituted 20, 47 % increase as compared with the 1st control group. By using 30 % of bean supplement, muscle content increased by 4, 91 % while flitch decreased by 4, 76 % in comparison with the control group. Ration of 15 % and 25 % of pea supplement resulted in lower indices, but they were higher than those of meat yield, obtained from the control group. The supplements of pea and bean flour meal had a positive impact on the morphological structure of meat, the quality of the longest back muscle and the sensoral indices. The meat of the 3rd experimental group was rated best according to taste criteria and consistence.
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Veterinarija ir Zootechnika | 0.165 | 1.139 | 1.139 | 1.139 | 1 | 0.145 | 2009 | Q4 |
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Veterinarija ir Zootechnika | 0.165 | 1.139 | 1.139 | 1.139 | 1 | 0.145 | 2009 | Q4 |