Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/81504
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorJuknevičius, Stasys-
dc.contributor.authorStankevičiūtė, Jolanta-
dc.contributor.authorŽilinskienė, Ana-
dc.contributor.authorBūdvytis, Stanislovas-
dc.coverage.spatialLT-
dc.date.accessioned2019-05-16T22:29:18Z-
dc.date.available2019-05-16T22:29:18Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.issn13922130-
dc.identifier.otherVDU02-000043159-
dc.identifier.urihttp://www.lva.lt/vetzoo/data/vols/2009/45/pdf/juknevicius.pdf-
dc.description.abstractNorint nustatyti žirnių ir pupų miltų priedų įtaką Lietuvos baltųjų ir Pjetreno veislės I kartos mišrūnų kiaulių augimui, mėsingumui ir kai kuriems mėsos kokybiniams rodikliams, analogų principu sudarytos penkios grupės, po 10 paršų kiekvienoje. I (kontrolinės) grupės kiaulės buvo šeriamos vien miežiniais miltais. II grupės kiaulės gavo 85 proc. miežinių miltų ir 15 proc. žirnių miltų pašarų mišinį, o III grupės kiaulių racionas buvo sudarytas iš 75 proc. miežinių ir 25 proc. žirnių miltų. IV grupės kiaulės gavo 20, o V – 30 proc. pupų miltų priedų; likusią jų raciono dalį sudarė miežiniai miltai. Visoms kiaulių grupėms buvo skirti premiksai. Didžiausi priesvoriai per parą nustatyti V grupės kiaulių – 20,47 proc. didesni palyginti su kontroline grupe. Duodant 30 proc. pupų priedo kiekį, gauta 4,91 proc. daugiau raumenų ir 4,76 proc. mažiau lašinių palyginti su kontroline grupe. Naudojant 15 proc. ir 25 proc. žirnių priedo bei 20 proc. pupų miltų, šie rodikliai buvo mažesni, bet geresni už kontrolinės grupės kiaulių mėsingumo duomenis. Lyginant vidaus organų išsivystymą, esminių skirtumų tarp bandomųjų (II, III, IV ir V) kiaulių grupių ir kontrolinės (I) grupės nenustatyta. Žirnių ir pupų miltų priedai teigiamai veikė mėsos morfologinę sudėtį, nugaros ilgiausiojo raumens kokybinius bei mėsos juslinius rodiklius. Geriausia vandens rišlumo geba pasižymėjo III grupės kiaulių mėsa, skirtumas su kontroline grupe sudarė 4,02 proc. Mažiausi virimo nuostoliai buvo V grupės kiaulių mėsos; skirtumas tarp šios ir bandomosios grupės buvo 4,03 proc. III grupės kiaulių mėsa įvertinta geriausiai pagal skonio kriterijų; skirtumas tarp jos ir kontrolinės (I) grupės kiaulių mėsos sudarė daugiau kaip 1 baląlt
dc.description.abstractIn order to determine the potential influence of pea and bean meal supplementation on the performance, meat yield and meat quality of the 1st generation of Lithuanian Whites and Pietren pig breeds. Fifty pigs were divided by stratified random sampling into 5 groups (Group 1-5) each of 10 pigs. Group 1 (control) was fed a barley flour diet. Four experimental groups were fed a diets formulated with different amounts of barley flour (85 %, 80 %, 75 % and 70%) and pea meal (15 %, 20 %, 25% and 30%) mixture in Groups 2, 3, 4 and 5, respectively. All diets were supplemented with minerals and vitamins. The highest one day make-weight was established in the 5th group, which constituted 20, 47 % increase as compared with the 1st control group. By using 30 % of bean supplement, muscle content increased by 4, 91 % while flitch decreased by 4, 76 % in comparison with the control group. Ration of 15 % and 25 % of pea supplement resulted in lower indices, but they were higher than those of meat yield, obtained from the control group. The supplements of pea and bean flour meal had a positive impact on the morphological structure of meat, the quality of the longest back muscle and the sensoral indices. The meat of the 3rd experimental group was rated best according to taste criteria and consistenceen
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetas-
dc.description.sponsorshipŽemės ūkio akademija-
dc.format.extentp. 20-26-
dc.language.isolt-
dc.relation.ispartofVeterinarija ir zootechnika. , T. 45 (67) (2009)-
dc.relation.isreferencedbyScience Citation Index Expanded (Web of Science)-
dc.relation.isreferencedbyAcademic Search Premier-
dc.relation.isreferencedbyCAB Abstracts-
dc.relation.isreferencedbyIndexCopernicus-
dc.subjectŽirnių ir pupų miltailt
dc.subjectKiaulių priesvoriai ir mėsingumaslt
dc.subjectMėsinės savybėslt
dc.subjectPea and bean mealen
dc.subjectPig weight increase and meat yielden
dc.subjectQualities of meaten
dc.subject.classificationStraipsnis Clarivate Analytics Web of Science / Article in Clarivate Analytics Web of Science (S1)-
dc.subject.otherGyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)-
dc.titleŽirnių ir pupų miltų priedų įtaka kiaulių augimui, mėsingumui ir kai kuriems mėsos kokybiniams rodikliamslt
dc.typeresearch article-
dc.identifier.isiWOS:000265621400004-
dcterms.bibliographicCitation26-
dc.date.updated2020-03-31T17:35Z-
local.object{"source": {"code": "vdu", "handle": "43159"}, "publisher": {"list": false}, "db": {"clarivate": true, "scopus": false, "list": true}, "issn": ["1392-2130"], "code": "S1", "subject": ["A003"], "url": ["http://www.lva.lt/vetzoo/data/vols/2009/45/pdf/juknevicius.pdf"], "country": "LT", "language": "lt", "area": "A", "original": true, "pages": 7, "sheets": 0.5, "timestamp": "20200331173517.0", "account": {"year": 2009, "late": false}, "na": 4, "nip": 0, "affiliation": [{"contribution": 0.25, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.25, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "5E2D71821926FA66F1C4BABA1E031D99", "lname": "Juknevičius", "fname": "Stasys", "status": "0", "name": "Juknevičius, Stasys"}, {"contribution": 0.25, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.25, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "76BC31204976A73CE601FE79DEA967F4", "lname": "Stankevičiūtė", "fname": "Jolanta", "status": "1", "name": "Stankevičiūtė, Jolanta"}, {"contribution": 0.25, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.25, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "A67D7C93DADE4FEEB7BC39995CEA4ED4", "lname": "Žilinskienė", "fname": "Ana", "status": "0", "name": "Žilinskienė, Ana"}, {"contribution": 0.25, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.25, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "171C3A37E0244772900982CE223A1E29", "lname": "Būdvytis", "fname": "Stanislovas", "status": "0", "name": "Būdvytis, Stanislovas"}]}-
local.typeS-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
crisitem.author.deptMiškų ir ekologijos fakultetas-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Files in This Item:
marc.xml9.93 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

9
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

6
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.