Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80701
Options
Kultūrinių augalų apsauga putomis piktžolių terminės kontrplės procese
Type of publication
Straipsnis mokslo populiarinimo leidinyje / Article in popular science edition (S6)
Author(s)
Title
Kultūrinių augalų apsauga putomis piktžolių terminės kontrplės procese
Is part of
Agroinžinerija ir energetika: LŽŪU žemės ūkio inžinerijos fakulteto ir asociacijos "Lietuvos Žemės ūkio technika" mokslo ir gamybos žurnalas. , 2008, Nr. 13
Date Issued
Date Issued |
---|
2008 |
Extent
p. 61-65
Field of Science
Abstract
Pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriama ekologiniam žemės ūkiui bei cheminėmis medžiagomis neužterštiems maisto produktams. Tai aktualu ir Lietuvos žemės ūkiui, nes ekologiškai švarių produktų paklausa didėja, neužpildyta ir užsienio rinka. Ekologinės žemdirbystės rekomendacijose pabrėžiama, kad geriausi ekologiškai auginamų augalų derliai gaunami nepiktžolėtuose laukuose. Tai skatina ieškoti fizikinių kovos su piktžolėmis metodų. Vienas iš jų yra terminis piktžolių naikinimas, kurio svarbus veiksnys, dažnai lemiantis piktžolių naikinimo technologinį procesą, yra kultūrinio augalo apsauga termiškai naikinant piktžoles (Kerpauskas, 2003). Piktžolių terminio naikinimo atveju šilumos atidavimo koeficiento žmogus įtakoti negali. Todėl augalą termiškai naikinanti aplinka apibūdinama temperatūra. Tiekiant šilumą augalui, jo audiniai įšyla. Šiluma vienodai veikia visų augalų audinius (ir piktžolinių, ir kultūrinių augalų). Augalo audiniai, pasiekę 58 °C temperatūrą, žūva.
Type of document
type::text::journal::journal article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)