Kultūrinių augalų apsauga putomis piktžolių terminės kontrplės procese
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Dornykas, Artūras | ||
Date |
---|
2008 |
Pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriama ekologiniam žemės ūkiui bei cheminėmis medžiagomis neužterštiems maisto produktams. Tai aktualu ir Lietuvos žemės ūkiui, nes ekologiškai švarių produktų paklausa didėja, neužpildyta ir užsienio rinka. Ekologinės žemdirbystės rekomendacijose pabrėžiama, kad geriausi ekologiškai auginamų augalų derliai gaunami nepiktžolėtuose laukuose. Tai skatina ieškoti fizikinių kovos su piktžolėmis metodų. Vienas iš jų yra terminis piktžolių naikinimas, kurio svarbus veiksnys, dažnai lemiantis piktžolių naikinimo technologinį procesą, yra kultūrinio augalo apsauga termiškai naikinant piktžoles (Kerpauskas, 2003). Piktžolių terminio naikinimo atveju šilumos atidavimo koeficiento žmogus įtakoti negali. Todėl augalą termiškai naikinanti aplinka apibūdinama temperatūra. Tiekiant šilumą augalui, jo audiniai įšyla. Šiluma vienodai veikia visų augalų audinius (ir piktžolinių, ir kultūrinių augalų). Augalo audiniai, pasiekę 58 °C temperatūrą, žūva.