Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80700
Type of publication: journal article
Type of publication (PDB): Straipsnis mokslo-populiarinimo leidinyje / Article in popular science editions (S6)
Field of Science: Energetika ir termoinžinerija / Energetics and thermal engineering (T006)
Author(s): Kanapkienė, Irena;Railienė, Marija
Title: Rapsų energinės vertės analizė
Is part of: Agroinžinerija ir energetika: LŽŪU žemės ūkio inžinerijos fakulteto ir asociacijos "Lietuvos Žemės ūkio technika" mokslo ir gamybos žurnalas. , 2008, Nr. 13
Extent: p. 65-70
Date: 2008
Abstract: Pagrindinės priežastys, skatinančios gaminti bei naudoti biokurą Lietuvoje, yra šios: energetikos priklausomybė nuo importuojamų mineralinių išteklių; kylančios degalų kainos; didėjanti aplinkos tarša, susijusi su mineralinių išteklių naudojimu; komplikuota žemės ūkio produkcijos rinka, verčianti ieškoti naujų žemės ūkio produkcijos naudojimo sričių [1]. Biomasė yra vienas labiausiai paplitusių ir plačiausiai naudojamų atsinaujinančių energijos šaltinių. Biomasė iš kitų energijos šaltinių išsiskiria tuo, kad tai akumuliuota saulės energija [2, 3, 7]. Medienos pavidalo biomasė yra seniausiai pasaulyje naudojamas energijos šaltinis, tačiau mediena yra svarbus gamtinis išteklius ne tik energetikoje bet ir baldų, popieriaus, gyvenamųjų namų gamybos srityje, todėl būtina ją tausoti [2]. Lietuvoje ir be medienos yra daug ir įvairių biomasės šaltinių: gluosnių ir žilvičių, šiaudų (kviečių, miežių, rapsų ir kt.), įvairių žolinių augalų [4], grūdų [1,6]. Šiuo metu Lietuvoje perspektyviausia biokurui naudoti rapsų grūdus, nes jų auginimo technologija gerai žinoma ir populiari tarp ūkininkų, rapsų grūduose yra daug aliejaus (iki 45 %) iš kurio galima gaminti skystą biokurą [1,5], rapsų šiaudus galima naudoti kaip kietą biokurą [4], o rapsų išspaudas sušerti gyvuliams
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80700
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml5.82 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

27
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.