Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80027
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Stašelis, Alfredas
Title: Pamagnetinto vandens kiečio tyrimas
Other Title: Researchthe solidity of the magnetized water
Is part of: Žemės ūkio inžinerija. , Nr. 38 (1) (2006)
Extent: p. 118-126
Date: 2006
Keywords: Magnetized water;Magnetic flow density;Water flow speed;Solidity of the wate;Thermal processing
Abstract: Kaitinant vandenį, kuriame yra daug įvairių priemaišų ant šildymo katilų vidinių paviršių, vamzdyno sienelių, karšto vandens paruošimo įrenginių susidaro nuoviros. Ant metalo paviršių susidariusios nuoviros mažina šilumos laidumą, šilumos perdavimo efektyvumą, lemia šildymo katilų ekonomiškumą, didina kuro sąnaudas. Šiems nuostoliams mažinti taikomi įvairūs vandens apdorojimo būdai. Vienas iš būdų yra vandens apdorojimas magnetiniais, elektromagnetiniais laukais. Vandens pamagnetinimo lygį apsprendžia magnetinio, elektromagnetinio lauko magnetinio srauto tankis, vandens tekėjimo greitis pamagnetinimo metu. Straipsnyje pateikti tyrimų rezultatai leidžia vertinti pamagnetinto vandens apdirbimo aparatų magnetinių, elektromagnetinių laukų magnetinių srautų tankius (B), vandens tekėjimo greitį (v) pamagnetinimo metu po terminio poveikio ir šių parametrų įtaką vandens kiečiui šildymo sistemose
There are large amounts of different additions in the water. The scale settles on the heating boilers inside surface, pipeline walls, heat water preparation equipment during the heating of the water. The scale decreases thermal conductivity of metal, efficiency of thermal power transfer, economy of heating boilers. Processing the water under magnetic field reduce the amount of scale. The level of magnetized water is determined by magnetic flow density B, water flow speed v during magnetizing. The research results allow to estimate the influence of B and v to the solidity of the water after thermal processing
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80027
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.24 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

10
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

6
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.